rownanie charakterystyczne

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
legos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 31 mar 2007, o 14:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: retyr
Podziękował: 14 razy

rownanie charakterystyczne

Post autor: legos »

mam problem z przykladem:
\(\displaystyle{ a_{n} =a_{n-1} +7n}\)
gdzie \(\displaystyle{ a_{0} =0}\)
rozwiazuje rownanie jednorodne i wychodzi
\(\displaystyle{ a_{n}=C_{1}}\)
wyraz wolny = \(\displaystyle{ 7n}\)
wiec moim zdaniem rownanie niejednorodne powinno byc :
\(\displaystyle{ C_{2}n+C_{3}}\)
a w odpowiedziach jest ze:
\(\displaystyle{ n(C_{2}+C_{3}n)}\)
mozecie mi powiedziec dlaczego???
dzieki za pomoc
pozdro
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11406
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

rownanie charakterystyczne

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ a_n = (a_n -a_{n-1}) + (a_{n-1} -a_{n-2}) +.....+(a_1 -a_{0}) + a_0}\)
ODPOWIEDZ