Mam mały problem jak rozwiązać to zadanie. Czy ktoś może udzielić mi wskazówek? Będę bardzo wdzięczny.
Treść zadania:
1. Znajdź wzór jawny dla funkcji \(\displaystyle{ f(n)}\), zdefiniowanej rekurencyjnie poniżej. Jeżeli wzór został odgadnięty musi zostać następnie udowodniony przez indukcję.
2. Napisz procedurę rekurencyjną realizującą obliczanie funkcji \(\displaystyle{ f}\) i ułóż zależność rekurencyjną opisującą koszt czasowy zaproponowanej procedury ze względu na liczbę wykonanych operacji arytmetycznych.
wzór:
\(\displaystyle{ f(0) = 0, f(1) = 11, 2 \cdot f(n+2) = 14 \cdot f(n+1) - 20 \cdot f(n)}\)
Wzór jawny funkcji i procedura
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 7 kwie 2013, o 01:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Wzór jawny funkcji i procedura
Ostatnio zmieniony 13 maja 2013, o 22:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Wzór jawny funkcji i procedura
A jakich metod mamy używać do rozwiązania tej rekurencji?
Innymi słowy, jakie znasz albo miałeś wyłożone metody rozwiązywania tego typu zadań?
Innymi słowy, jakie znasz albo miałeś wyłożone metody rozwiązywania tego typu zadań?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 7 kwie 2013, o 01:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Wzór jawny funkcji i procedura
mam do wyboru takie metody:
metoda iteracji
metoda podstawiania
metoda wielomianu charakterystycznego
metoda iteracji
metoda podstawiania
metoda wielomianu charakterystycznego
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Wzór jawny funkcji i procedura
No to metoda wielomianu charakterystycznego - dla mnie szybka i łatwa.
Tutaj wielomianem jest
\(\displaystyle{ x^2=14x-20}\)
Co dalej?
Tutaj wielomianem jest
\(\displaystyle{ x^2=14x-20}\)
Co dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 7 kwie 2013, o 01:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Wzór jawny funkcji i procedura
a nie przypadkiem \(\displaystyle{ x^2-7x+10}\) ?
Ostatnio zmieniony 18 maja 2013, o 23:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Wzór jawny funkcji i procedura
Nie, bo to nawet równanie nie jest.
I rzeczywiście, Twój zapis w jednej linijce wszystkiego sprawia, że się mylę za pierwszym razem i poprawiam za drugim: równanie ma postać
\(\displaystyle{ 2x^2=14x-20}\)
I rzeczywiście, Twój zapis w jednej linijce wszystkiego sprawia, że się mylę za pierwszym razem i poprawiam za drugim: równanie ma postać
\(\displaystyle{ 2x^2=14x-20}\)