Graf hamiltonowski

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
placky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 30 paź 2012, o 00:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 2 razy

Graf hamiltonowski

Post autor: placky »

Witam. Zgodnie z twierdzeniem Orego graf jest hamiltonowski jeśli \(\displaystyle{ st( V_{i}) \ge \frac{n}{2}}\). Jest to też taki graf, w którym możemy znaleźć cykl przechodzący dokładnie raz przez każdy wierzchołek.


Dlaczego w takim razie ten graf jest hamiltonowski pomimo, że np. lewy górny wierzchołek ma stopnień równy 2, co nie jest większe od \(\displaystyle{ \frac{5}{2}}\)?
Ostatnio zmieniony 13 maja 2013, o 19:16 przez placky, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

Graf hamiltonowski

Post autor: miodzio1988 »

Dlaczego w takim razie ten graf jest hamiltonowski
Bo ma ścieżkę Hamiltona?
placky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 30 paź 2012, o 00:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 2 razy

Graf hamiltonowski

Post autor: placky »

Warunek \(\displaystyle{ st( V_{i}) \ge \frac{n}{2}}\) jest warunkiem wystarczającym, nie koniecznym?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Graf hamiltonowski

Post autor: yorgin »

placky pisze:Warunek \(\displaystyle{ st( V_{i}) \ge \frac{n}{2}}\) jest warunkiem wystarczającym, nie koniecznym?
Bingo. Każdy cykl \(\displaystyle{ C_k}\) jest hamiltonowski, a nie spełnia tego warunku.
placky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 30 paź 2012, o 00:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 2 razy

Graf hamiltonowski

Post autor: placky »

To wiele zmienia
Dzięki.
ODPOWIEDZ