Permutacje

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
pitterb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 5 kwie 2007, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wola
Podziękował: 10 razy

Permutacje

Post autor: pitterb »

Mamy zbiór A={1,2,3,4,5,6,7,8}. Oblicz liczbę permutacji tego zbioru, w których liczby 1,2,3 występują w porządku rosnącym.

Z góry dziękuję za pomoc.
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Permutacje

Post autor: *Kasia »

Wszystkich ustawień jest \(\displaystyle{ 8!}\), ale tylko \(\displaystyle{ \frac{1}{3!}=\frac{1}{6}}\) spełnia wymagania. Czyli jest \(\displaystyle{ \frac{8!}{3!}}\) permutacji spełniających wymagania.
Awatar użytkownika
Kornelius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 9 lut 2007, o 10:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zawidów
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 6 razy

Permutacje

Post autor: Kornelius »

a nie lepiej zrobic ze 1.2.3 to jeden wyraz i zostanie nam 6 silnia sposobów
pitterb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 5 kwie 2007, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wola
Podziękował: 10 razy

Permutacje

Post autor: pitterb »

Dzięki za rozwiązanie Kasiu :]
Kornelius pisze:a nie lepiej zrobic ze 1.2.3 to jeden wyraz i zostanie nam 6 silnia sposobów
Musisz mieć na uwadze to, że liczby 1,2,3 nie zawsze muszą leżeć koło siebie.
ODPOWIEDZ