kombinatoryka - spr. poprawności

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
netsprint
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 15 paź 2009, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 60 razy

kombinatoryka - spr. poprawności

Post autor: netsprint »

W 11 piętrowym domu jedzie winda z 7 osóbami. Na ile sposób mogą wysiąść ludzie z
windy, jeśli każdy z nich wysiada na innym piętrze?

Obliczyłem to w taki sposób:
Czy jest to poprawne rozwiązanie?
\(\displaystyle{ V ^{7}_{11}=11\cdot 10\cdot 9 \cdot 8 \cdot 7 \cdot 6 \cdot 5 =166 3200}\)
Ostatnio zmieniony 5 maja 2013, o 14:25 przez netsprint, łącznie zmieniany 1 raz.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

kombinatoryka - spr. poprawności

Post autor: mat_61 »

Tak (choć zapis przed znakiem równości nie jest poprawny - powinno być \(\displaystyle{ V^{7}_{11}}\)).
Awatar użytkownika
netsprint
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 15 paź 2009, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 60 razy

kombinatoryka - spr. poprawności

Post autor: netsprint »

dzięki poprawiłem
ODPOWIEDZ