Na ile sposobów można podzielić zbiór
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 6 kwie 2013, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Na ile sposobów można podzielić zbiór
Na ile sposobów można podzielić zbiór \(\displaystyle{ n}\)-elementowy \(\displaystyle{ \{1 , 2 , 3 ... n\}}\) na dwa zbiory o równej ilości elementów ( każdy po \(\displaystyle{ \frac{n}{2}}\) elementów ), tak żeby \(\displaystyle{ A_{i}<B _{i}}\)? Z góry dzięki .
Ostatnio zmieniony 4 maja 2013, o 22:20 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Na ile sposobów można podzielić zbiór
Skąd wiemy, że \(\displaystyle{ \frac{n}{2}\in\NN}\) oraz co to znaczy, że \(\displaystyle{ A_i<B_i}\) i czym są \(\displaystyle{ i}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 6 kwie 2013, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Na ile sposobów można podzielić zbiór
Chodzi o to, że np. pierwszy element pierwszego ciągu ma być mniejszy od pierwszego elementu drugiego ciągu, drugi od drugiego, itp.. Przykład dla \(\displaystyle{ n = 8}\):
zbiór \(\displaystyle{ N = \left\{ 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 ,8 \right\}}\) dzielimy na:
\(\displaystyle{ A = \{ 1 , 3 , 5 , 6 \} B = \{ 2 , 4 , 7 , 8 \}}\)
EDIT: Zbiór, który ma być podzielony zawiera liczby o 1 do n, a oba zbiory podzielone są oczywiście posortowane.
zbiór \(\displaystyle{ N = \left\{ 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 ,8 \right\}}\) dzielimy na:
\(\displaystyle{ A = \{ 1 , 3 , 5 , 6 \} B = \{ 2 , 4 , 7 , 8 \}}\)
EDIT: Zbiór, który ma być podzielony zawiera liczby o 1 do n, a oba zbiory podzielone są oczywiście posortowane.