Witam mam problem z zadaniem:
Ile jest liczb pięciocyfrowych, w których cyfra tysięcy jest mniejsza od cyfry setek, a cyfra setek jest mniejsza od cyfry dziesiątek?
Odpowiedź to: \(\displaystyle{ 7560}\), ale jak do tego dojść?
Ile liczb pięciocyfrowych?
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Ile liczb pięciocyfrowych?
Wybieramy trzy cyfry z dziesięciu. Możemy je tylko w jeden sposób ustawić w kolejności rosnącej.
Możliwości jest \(\displaystyle{ \binom{10}{3}}\).
Teraz dorzucamy cyfrę dziesiątek tysięcy na \(\displaystyle{ 9}\) sposobów oraz cyfrę tysięcy i jedności na 10 sposobów każda.
Więc moim zdaniem jest:
\(\displaystyle{ 9\cdot \binom{10}{3}\cdot 10^2}\)
Możliwości jest \(\displaystyle{ \binom{10}{3}}\).
Teraz dorzucamy cyfrę dziesiątek tysięcy na \(\displaystyle{ 9}\) sposobów oraz cyfrę tysięcy i jedności na 10 sposobów każda.
Więc moim zdaniem jest:
\(\displaystyle{ 9\cdot \binom{10}{3}\cdot 10^2}\)
Ile liczb pięciocyfrowych?
Witam, pozwolę sobie na odkopanie tematu.
Jako, że to mój pierwszy post na tym forum - witam wszystkich serdecznie.
Jak napisał autor tematu, i jak jest napisane w odpowiedziach do zadań z kursu prawdopodobieństwa p. K.K. (nie wiem, czy można tu tego pana reklamować) - wynik wynosi 7560, podczas, gdy i mi, i Wam wyszło 10800.
Mógłby ktoś potwierdzić, że nasze obliczenia są poprawne, a u w/w pana jest błąd?
Pozdrawiam
Jako, że to mój pierwszy post na tym forum - witam wszystkich serdecznie.
Jak napisał autor tematu, i jak jest napisane w odpowiedziach do zadań z kursu prawdopodobieństwa p. K.K. (nie wiem, czy można tu tego pana reklamować) - wynik wynosi 7560, podczas, gdy i mi, i Wam wyszło 10800.
Mógłby ktoś potwierdzić, że nasze obliczenia są poprawne, a u w/w pana jest błąd?
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 15 sty 2014, o 22:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krakow
- Pomógł: 1 raz
Ile liczb pięciocyfrowych?
Tez mi wyszlo tyle co wam, natomiast jezeli bysmy wzieli te same warunki tylko zamiast cyfry tysiecy wzielibysmy cyfre dziesiatek tysiecy to by nam odpadlo akurat 36*90=3240 mozliwosci, czyli wynik by nam wyszedl jak w ksiazce. pewnie facet mial po prostu na mysli ze ta najmniejsza cyfra miala byc na 1 miejscu, ale w zadaniu zle napisal...
Pozdrawiam;)
Pozdrawiam;)
Ile liczb pięciocyfrowych?
Najlepiej problem rozwiązać przed wypisanie sobie początkowych przykładów. Wszyscy zgodzą się, że liczb dziesiątek tysięcy będzie 9, a jedności 10. Skupmy się na tysiąc-sto-dziesięć i zapisujmy to po prostu jako 3. liczby:
123,124,125,...,129,134,135,...,139,145,146,...,149,...,189. - Widzimy, że tych przykładów będzie 7+6+5+4+3+2+1. Zgadza się? Teraz przesuńmy pierwszą cyfrę o jeden do przodu. Najmniejsza liczba to:
234,235,...,239,245,246,...,249,...,289 - przykładów będzie 6+5+4+3+2+1. Widzimy, że jest tutaj zależność. Dodajemy kolejno malejące cyfry <7;1>+<6;1>+<5;1>+...+<1;1> = 84
84*9*10 = 7560
123,124,125,...,129,134,135,...,139,145,146,...,149,...,189. - Widzimy, że tych przykładów będzie 7+6+5+4+3+2+1. Zgadza się? Teraz przesuńmy pierwszą cyfrę o jeden do przodu. Najmniejsza liczba to:
234,235,...,239,245,246,...,249,...,289 - przykładów będzie 6+5+4+3+2+1. Widzimy, że jest tutaj zależność. Dodajemy kolejno malejące cyfry <7;1>+<6;1>+<5;1>+...+<1;1> = 84
84*9*10 = 7560