Wykazać warunek na niezmiennik pętli

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
drago77
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 13 sty 2011, o 16:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 11 razy

Wykazać warunek na niezmiennik pętli

Post autor: drago77 »

Witam. Mam do rozwiązania zadanie, którego treść brzmi:
Wykaż, że warunek
\(\displaystyle{ \sum_{i = 0}^{k}2 ^{i} = 2 ^{k+1} - 1}\)
jest niezmiennikiem następującej pętli:

Kod: Zaznacz cały

k:=0
while 0 <= k do
begin
if (warunek) then k:=k+1
end
Prosiłbym o jakąś wskazówkę bo kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Wykazać warunek na niezmiennik pętli

Post autor: norwimaj »

Inaczej mówiąc:

Wykaż, że dla każdej liczby całkowitej \(\displaystyle{ k\ge0}\) zachodzi równość \(\displaystyle{ \sum_{i = 0}^{k}2 ^{i} = 2 ^{k+1} - 1}\).


Niby zadanie jest poprawne, ale jestem ciekaw, jaki cel dydaktyczny przyświecał osobie, która takie zadanie zadała. Nie znajduję żadnego uzasadnienia.
ODPOWIEDZ