Rzut dwoma kostkami
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 18 paź 2011, o 11:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 14 razy
Rzut dwoma kostkami
Jak rozwiązać zadanie: Rzucamy dwiema kostkami do gry, jakie jest prawdopodobieństwo że na jednej z nich wypadnie więcej oczek niż na drugiej?
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 6 lip 2011, o 22:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dębica/Rzeszów
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 54 razy
Rzut dwoma kostkami
rozważ zdarzenie że wypadnie tyle samo oczek. oblicz prawdopod. i odejmij je od 1
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 18 paź 2011, o 11:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 14 razy
Rzut dwoma kostkami
Prawdopodobieństwo że wypadną np. dwie jedynki to \(\displaystyle{ \frac{1}{6} \cdot \frac{1}{6}}\)?
Jeżeli tak to odpowiedzią będzie \(\displaystyle{ 1- (\frac{1}{6}) ^{2*6}}\)?
Jeżeli tak to odpowiedzią będzie \(\displaystyle{ 1- (\frac{1}{6}) ^{2*6}}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 18 paź 2011, o 11:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 14 razy
Rzut dwoma kostkami
Chyba wiem gdzie popełniłem błąd, będzie to \(\displaystyle{ 1- \frac{1}{36}}\)? czyli \(\displaystyle{ 1- (\frac{1}{6}) ^{2}}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 6 lip 2011, o 22:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dębica/Rzeszów
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 54 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 18 paź 2011, o 11:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 14 razy
Rzut dwoma kostkami
Poddaje się, skoro to jest odpowiedź do jednego z sześciu przypadków to ostatnie co przychodzi mi do głowy \(\displaystyle{ 1- \frac{6}{36}}\) czyli \(\displaystyle{ 1- \frac{1}{6}}\) więc odpowiedzią powinno być \(\displaystyle{ \frac{5}{6}}\)?