rzut kostką,losy
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 21 kwie 2013, o 17:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chorzów
- Podziękował: 1 raz
rzut kostką,losy
Mam zadania :
1)
Rzucamy dwa razy szescienna kostka do gry.
oblicz prawdopodobienstwo zdarzen:
\(\displaystyle{ A}\)- suma wyrzuconych oczek jest rowna \(\displaystyle{ 8}\).
\(\displaystyle{ B}\)- za kazdym razem otrzymano inna cyfre nieparzystą.
_________________________________________________________________________________
2)
Rzucamy trzy razy moneta.Niech \(\displaystyle{ A}\) oznacza, ze wypadla co najwyzej jedna reszka, \(\displaystyle{ B}\)- ze w pierwszym rzucie wypadl orzel. Wypisz wyniki sprzyjajace zdarzeniom: \(\displaystyle{ A,B,A \cap B,A \cup B,A' \setminus B}\).
__________________________________________________________________________________
3)
Oblicz prawdopodobeinstwo zdarzenia,ze losujac \(\displaystyle{ 4}\) karty z talii \(\displaystyle{ 36}\)-elemetowej, w ktorej sa cztery asy,dostaniemy co najmniej jednego asa.
___________________________________________________________________________________
4)
W \(\displaystyle{ I}\) urnie znajduje sie \(\displaystyle{ 20}\) losow,w tym \(\displaystyle{ 8}\) wygrywajacych,w \(\displaystyle{ II}\) urnie- \(\displaystyle{ 10}\) losow,w tym \(\displaystyle{ 2}\) wygrywajace.Rzucamy moneta:jesli wypadnie orzel, to wyciagamy los z \(\displaystyle{ I}\) urny,jesli reszka- z drogiej.Jakie jest prawdopodobienstwo tego, ze wyciagniemy los wygrywajacy?
1)
Rzucamy dwa razy szescienna kostka do gry.
oblicz prawdopodobienstwo zdarzen:
\(\displaystyle{ A}\)- suma wyrzuconych oczek jest rowna \(\displaystyle{ 8}\).
\(\displaystyle{ B}\)- za kazdym razem otrzymano inna cyfre nieparzystą.
_________________________________________________________________________________
2)
Rzucamy trzy razy moneta.Niech \(\displaystyle{ A}\) oznacza, ze wypadla co najwyzej jedna reszka, \(\displaystyle{ B}\)- ze w pierwszym rzucie wypadl orzel. Wypisz wyniki sprzyjajace zdarzeniom: \(\displaystyle{ A,B,A \cap B,A \cup B,A' \setminus B}\).
__________________________________________________________________________________
3)
Oblicz prawdopodobeinstwo zdarzenia,ze losujac \(\displaystyle{ 4}\) karty z talii \(\displaystyle{ 36}\)-elemetowej, w ktorej sa cztery asy,dostaniemy co najmniej jednego asa.
___________________________________________________________________________________
4)
W \(\displaystyle{ I}\) urnie znajduje sie \(\displaystyle{ 20}\) losow,w tym \(\displaystyle{ 8}\) wygrywajacych,w \(\displaystyle{ II}\) urnie- \(\displaystyle{ 10}\) losow,w tym \(\displaystyle{ 2}\) wygrywajace.Rzucamy moneta:jesli wypadnie orzel, to wyciagamy los z \(\displaystyle{ I}\) urny,jesli reszka- z drogiej.Jakie jest prawdopodobienstwo tego, ze wyciagniemy los wygrywajacy?
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2013, o 17:55 przez damianos213, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 1130
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 72 razy
- Pomógł: 156 razy
rzut kostką
Ile jest zdarzeń sprzyjających A?damianos213 pisze:\(\displaystyle{ A}\)- suma wyrzuconych oczek jest rowna \(\displaystyle{ 8}\).
j.w.damianos213 pisze:\(\displaystyle{ B}\)- za kazdym razem otrzymano inna cyfre nieparzystą.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 21 kwie 2013, o 17:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chorzów
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 21 kwie 2013, o 17:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chorzów
- Podziękował: 1 raz
rzut kostką,losy
|Ω| = \(\displaystyle{ 36}\)
A=\(\displaystyle{ (2,6), (3,5), (4,4), (5,3), (6,2)}\)
\(\displaystyle{ \left| A\right|}\)=\(\displaystyle{ 5}\)
P(A)=\(\displaystyle{ \frac{5}{36}}\)
B=\(\displaystyle{ (5,3), (3,5)}\)
\(\displaystyle{ \left| B\right|}\)=\(\displaystyle{ 2}\)
P(B)= \(\displaystyle{ \frac{2}{36}}\)
dobrze ?
A=\(\displaystyle{ (2,6), (3,5), (4,4), (5,3), (6,2)}\)
\(\displaystyle{ \left| A\right|}\)=\(\displaystyle{ 5}\)
P(A)=\(\displaystyle{ \frac{5}{36}}\)
B=\(\displaystyle{ (5,3), (3,5)}\)
\(\displaystyle{ \left| B\right|}\)=\(\displaystyle{ 2}\)
P(B)= \(\displaystyle{ \frac{2}{36}}\)
dobrze ?
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 4 wrz 2012, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 39 razy
rzut kostką,losy
a) tak tylko taka mała uwaga \(\displaystyle{ A}\) jest zbiorem
wiec\(\displaystyle{ A=\left\{\right\}}\)
b) źle rozumiesz
liczby nie musza się od \(\displaystyle{ 8}\) sumawć para \(\displaystyle{ (1,3)}\) jest dobra
wiec\(\displaystyle{ A=\left\{\right\}}\)
b) źle rozumiesz
liczby nie musza się od \(\displaystyle{ 8}\) sumawć para \(\displaystyle{ (1,3)}\) jest dobra
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 21 kwie 2013, o 17:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chorzów
- Podziękował: 1 raz
rzut kostką,losy
yhm, rozumiem wielkie dzięki a co do reszty zadań też mógłbyś pomóc(rozwiązać) lub ktoś obecny ?
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 21 kwie 2013, o 17:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chorzów
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 4 wrz 2012, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 39 razy
rzut kostką,losy
suma to "łączenie", "scalanie", do zbioru A musisz "dodać" dopisać te elementy które są w B, a których a zbiorze A nie było
iloczyn to część wspólna składa się z elementów, które są w zbiorze A i w zbiorze B jednocześnie
iloczyn to część wspólna składa się z elementów, które są w zbiorze A i w zbiorze B jednocześnie
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 21 kwie 2013, o 17:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chorzów
- Podziękował: 1 raz
rzut kostką,losy
2)
\(\displaystyle{ A={(R,O,O),(R,O,R),(R,R,O),(R,R,R)}}\)
\(\displaystyle{ B={(O,O,O),(O,O,R),(O,R,O),(O,R,R)}}\)
\(\displaystyle{ A={(R,O,O),(R,O,R),(R,R,O),(R,R,R)}}\)
\(\displaystyle{ B={(O,O,O),(O,O,R),(O,R,O),(O,R,R)}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 21 kwie 2013, o 17:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chorzów
- Podziękował: 1 raz
rzut kostką,losy
\(\displaystyle{ A={(R,O,O)}}\)
tylko to w zbiorze a jest możliwe żeby byla 1 reszka
czy
\(\displaystyle{ A={(R,O,O),(O,R,O),(O,O,R)}}\)
tylko to w zbiorze a jest możliwe żeby byla 1 reszka
czy
\(\displaystyle{ A={(R,O,O),(O,R,O),(O,O,R)}}\)