rzut monetą
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 18 paź 2011, o 11:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 14 razy
rzut monetą
Mam zadanie:
Oblicz prawdopodobieństwo, że przy 100-krotnym rzucie standardową monetą (która nigdy nie stanie na kancie)
a) wyrzucimy same orły
b) wyrzucimy tyle samo orłów co reszek
co do a) to wg mnie powinno być \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} \right) ^{100}}\) a co do b to mam dylemat, bo w zasadzie prawdopodobieństwa dla orła i reszki są takie same, i mamy mieć po równo, czyli po 50, będzie to \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} \right) ^{50} \cdot \left( \frac{1}{2} \right) ^{50}}\) ?
Dobrze zrobiłem a i b?
Oblicz prawdopodobieństwo, że przy 100-krotnym rzucie standardową monetą (która nigdy nie stanie na kancie)
a) wyrzucimy same orły
b) wyrzucimy tyle samo orłów co reszek
co do a) to wg mnie powinno być \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} \right) ^{100}}\) a co do b to mam dylemat, bo w zasadzie prawdopodobieństwa dla orła i reszki są takie same, i mamy mieć po równo, czyli po 50, będzie to \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2} \right) ^{50} \cdot \left( \frac{1}{2} \right) ^{50}}\) ?
Dobrze zrobiłem a i b?
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2013, o 21:50 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skalowanie nawiasów.
Powód: Skalowanie nawiasów.
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
rzut monetą
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2}\right)^{50} \cdot \left( \frac{1}{2}\right)^{50} = \left( \frac{1}{2}\right)^{100}}\), więc nawet na oko widać że to nie jest poprawna metoda.
Zauważ, że jest tylko jedno zdarzenie sprzyjające : wyrzucimy dokładnie 50 orłów i dokładnie 50 reszek. Wobec tego wyznacz ilość zdarzeń elementarnych i zrobione.
Zauważ, że jest tylko jedno zdarzenie sprzyjające : wyrzucimy dokładnie 50 orłów i dokładnie 50 reszek. Wobec tego wyznacz ilość zdarzeń elementarnych i zrobione.
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 18 paź 2011, o 11:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 14 razy
rzut monetą
Nie wiem czy dobrze myślę, ale miałoby być 50 zdarzeń elementarnych? Po jednym orle i reszce, po dwóch itd. ale jest dokładnie 100 rzutów czyli musi być po 50 tego i tego.
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 18 paź 2011, o 11:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 14 razy
rzut monetą
I jak to ma się do odpowiedzi? to jest jako \(\displaystyle{ \left| \Omega\right|}\) a zdarzenia będzie \(\displaystyle{ (\frac{1}{2}) ^{100}}\) czyli \(\displaystyle{ \frac{(\frac{1}{2}) ^{100}}{2 ^{100} } ?}\)
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
rzut monetą
Nie. Zdarzenie sprzyjające jest jedno, więc w liczniku powinna być jedynka. Wówczas prawdopodobieństwo wychodzi \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{2}\right)^{100}}\), tak jak wychodziło wcześniej , przepraszam za niedopatrzenie.