Liczby podzielne przez 4 lub 5, ale nie przez 9
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 23 lut 2013, o 09:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
Liczby podzielne przez 4 lub 5, ale nie przez 9
Witam, jak rozwiązać takie zadanie:
Ile liczb naturalnych z przedziału \(\displaystyle{ [1,1000]}\) dzieli się przez 4 lub 5, ale nie dzieli się przez 9?
Ilość liczb podzielnych przez 4 lub przez 5 to z zasady włączeń i wyłączeń:
\(\displaystyle{ \frac{1000}{4} = 250}\) - liczby podzielne przez 4
\(\displaystyle{ \frac{1000}{5} = 200}\) - liczby podzielne przez 5
\(\displaystyle{ \frac{1000}{20} = 50}\) - liczby podzielne przez 4 i 5
\(\displaystyle{ 250 + 200 - 50 = 400}\) - liczby podzielne przez 4 lub 5
Jak uwzględnić to, że mają też nie być podzielne przez 9?
Ile liczb naturalnych z przedziału \(\displaystyle{ [1,1000]}\) dzieli się przez 4 lub 5, ale nie dzieli się przez 9?
Ilość liczb podzielnych przez 4 lub przez 5 to z zasady włączeń i wyłączeń:
\(\displaystyle{ \frac{1000}{4} = 250}\) - liczby podzielne przez 4
\(\displaystyle{ \frac{1000}{5} = 200}\) - liczby podzielne przez 5
\(\displaystyle{ \frac{1000}{20} = 50}\) - liczby podzielne przez 4 i 5
\(\displaystyle{ 250 + 200 - 50 = 400}\) - liczby podzielne przez 4 lub 5
Jak uwzględnić to, że mają też nie być podzielne przez 9?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Liczby podzielne przez 4 lub 5, ale nie przez 9
Od wszystkich liczb podzielnych przez \(\displaystyle{ 4}\) i \(\displaystyle{ 5}\) odejmij ilość liczb podzielnych przez \(\displaystyle{ 4}\), \(\displaystyle{ 5}\) i \(\displaystyle{ 9}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 23 lut 2013, o 09:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
Liczby podzielne przez 4 lub 5, ale nie przez 9
Czyli:
\(\displaystyle{ \frac{1000}{180}=5}\) - liczby podzielne przez 4 i 5 i 9
Więc:
\(\displaystyle{ 400 - 5 = 395}\) - liczby, które dzielą się przez 4 lub przez 5, ale nie przez 9
Tak?
\(\displaystyle{ \frac{1000}{180}=5}\) - liczby podzielne przez 4 i 5 i 9
Więc:
\(\displaystyle{ 400 - 5 = 395}\) - liczby, które dzielą się przez 4 lub przez 5, ale nie przez 9
Tak?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Liczby podzielne przez 4 lub 5, ale nie przez 9
Tak.
Uwaga na przyszłość. Nie pisz \(\displaystyle{ 1000:180=5}\) bo to jest bzdura. Stosuj zapis jakiegoś zaokrąglania albo cechę/podłogę, ale nigdy równość do dwóch nierównych liczb.
Uwaga na przyszłość. Nie pisz \(\displaystyle{ 1000:180=5}\) bo to jest bzdura. Stosuj zapis jakiegoś zaokrąglania albo cechę/podłogę, ale nigdy równość do dwóch nierównych liczb.
- 93Michu93
- Użytkownik
- Posty: 222
- Rejestracja: 2 sty 2013, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 25 razy
Liczby podzielne przez 4 lub 5, ale nie przez 9
Wynik wydawał mi się dość dziwny i napisałem do tego program, który podał wynik \(\displaystyle{ 356}\).
Nie przeliczałem tego.
Nie przeliczałem tego.