Cześć,
Mógłby ktoś sprawdzić to zadanko?
"Pokazać że wśród 18 liczb całkowitych istnieją co najmniej dwie, których różnica jest podzielna przez 17"
\(\displaystyle{ \begin{cases} xi = 17p+r\\xj = 17q+r\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ xi - xj = 17p+r-(17q+r)}\)
\(\displaystyle{ xi - xj = 17p+r-17q-r}\)
\(\displaystyle{ xi - xj = 17(p-q)}\)
Czy to już jest rozwiązanie, czy muszę zrobić coś jeszcze?
Indukcja matematyczna- sprawdzenie
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Indukcja matematyczna- sprawdzenie
Z całą pewnością nie jest rozwiązane - na razie jest to wyłącznie ciąg znaków, z którego nie wynika jakie przeprowadzasz rozumowanie.Agatka95 pisze:\(\displaystyle{ \begin{cases} xi = 17p+r\\xj = 17q+r\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ xi - xj = 17p+r-(17q+r)}\)
\(\displaystyle{ xi - xj = 17p+r-17q-r}\)
\(\displaystyle{ xi - xj = 17(p-q)}\)
Czy to już jest rozwiązanie, czy muszę zrobić coś jeszcze?
Q.