Witam,
Mam problemik związany z równaniem rekurencyjnym, lecz jest on nieco nietypowy. Chodzi mi konkretnie o zapis poszczególnych typów rozwiązań: ogólnego i szczególnego.
Powiedzmy, że mam takie równanie:
\(\displaystyle{ a_{n+2}=2a_{n+1}+3a_{n}}\)
Rozwiązuję je taką metodą:
\(\displaystyle{ r^2=r+3}\)
I po dalszych obliczeniach otrzymuję taki wynik:
\(\displaystyle{ a_{n}= \frac{1}{4} (-1)^n+\frac{3}{4}3^n}\)
A schematycznie:
\(\displaystyle{ a_{n}= A (r_{1})^n+B(r_{2})^n}\)
Czy jest to rozwiązanie ogólne? Jeżeli tak to jak wyglądałoby rozwiązanie szczególne?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!
Rozwiązanie ogólne i szczególne równania rekurencyjnego.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rozwiązanie ogólne i szczególne równania rekurencyjnego.
Zła postać równania charakterystycznego.Aegon pisze:
Rozwiązuję je taką metodą:
\(\displaystyle{ r^2=r+3}\)
No bez warunków początkowych ciężko ocenić, czy to jest poprawnie.Aegon pisze: I po dalszych obliczeniach otrzymuję taki wynik:
\(\displaystyle{ a_{n}= \frac{1}{4} (-1)^n+\frac{3}{4}3^n}\)
To jest rozwiązanie. Rozwiązanie szczególne to dowolne rozwiązanie równania rekurencyjnego niejednorodnego. Rozwiązanie ogólne toAegon pisze: Czy jest to rozwiązanie ogólne? Jeżeli tak to jak wyglądałoby rozwiązanie szczególne?
i zwykle mówi się o nim w przypadku równań jednorodnych.\(\displaystyle{ a_{n}= A (r_{1})^n+B(r_{2})^n}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 20 sty 2013, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 4 razy
Rozwiązanie ogólne i szczególne równania rekurencyjnego.
Dzięki za odpowiedź.
Hmm, dokładnie taką postać równania charakterystycznego mieliśmy na ćwiczeniach..
Warunki początkowe to \(\displaystyle{ a_{0}=1, a_{1}=2}\)
Tak więc wezmę przykład z kolejnego zadania, w którym mam znaleźć rozwiązanie szczególne.
\(\displaystyle{ a_{n}=2a_{n-1}+3, a_{0}=1}\)
Wyrazy ciągu: \(\displaystyle{ 1, 5, 13, 29, 61, ...}\)
Na zajęciach odgadywaliśmy podany ciąg \(\displaystyle{ a_{n}}\) i wyszedł on takiej postaci:
\(\displaystyle{ a_{n}=2^{n+2}-3}\)
Następnie podstawialiśmy do naszego równania:
\(\displaystyle{ a_{n+1}=2a_{n}+3}\)
\(\displaystyle{ a_{n+1}=2(2^{n+2}-3)+3=2^{n+3}-3}\)
I na tym zakończyliśmy stawiając znak końca dowodu. Czym konkretnie jest tutaj rozwiązanie szczególne?
Pozdrawiam.
Hmm, dokładnie taką postać równania charakterystycznego mieliśmy na ćwiczeniach..
Warunki początkowe to \(\displaystyle{ a_{0}=1, a_{1}=2}\)
Tak więc wezmę przykład z kolejnego zadania, w którym mam znaleźć rozwiązanie szczególne.
\(\displaystyle{ a_{n}=2a_{n-1}+3, a_{0}=1}\)
Wyrazy ciągu: \(\displaystyle{ 1, 5, 13, 29, 61, ...}\)
Na zajęciach odgadywaliśmy podany ciąg \(\displaystyle{ a_{n}}\) i wyszedł on takiej postaci:
\(\displaystyle{ a_{n}=2^{n+2}-3}\)
Następnie podstawialiśmy do naszego równania:
\(\displaystyle{ a_{n+1}=2a_{n}+3}\)
\(\displaystyle{ a_{n+1}=2(2^{n+2}-3)+3=2^{n+3}-3}\)
I na tym zakończyliśmy stawiając znak końca dowodu. Czym konkretnie jest tutaj rozwiązanie szczególne?
Pozdrawiam.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Rozwiązanie ogólne i szczególne równania rekurencyjnego.
Na takie równania jest gotowy wzór, który można wykazać indukcyjnie:
\(\displaystyle{ a_0=a, a_n=ba_{n-1}+c\\
\\
a_n=ab^n+c\cdot\frac{b^n-1}{b-1}}\)
i to są wszystkie rozwiązania.
Wracając do tematu - zgadnięcie rozwiązania wymienionej przez Ciebie postaci nazwałbym rozwiązaniem szczególnym. Dzięki postaci równania wiadomo jednak, że jest to również rozwiązanie rekurencji.
Przy bardziej złożonych równaniach, typu \(\displaystyle{ a_n=a_{n-1}+2^{n-1}+1}\) rozwiązanie szczególne już nie daje się zgadnąć z marszu, można natomiast przewidzieć jego postać i w ten sposób je wyznaczyć.
\(\displaystyle{ a_0=a, a_n=ba_{n-1}+c\\
\\
a_n=ab^n+c\cdot\frac{b^n-1}{b-1}}\)
i to są wszystkie rozwiązania.
Wracając do tematu - zgadnięcie rozwiązania wymienionej przez Ciebie postaci nazwałbym rozwiązaniem szczególnym. Dzięki postaci równania wiadomo jednak, że jest to również rozwiązanie rekurencji.
Przy bardziej złożonych równaniach, typu \(\displaystyle{ a_n=a_{n-1}+2^{n-1}+1}\) rozwiązanie szczególne już nie daje się zgadnąć z marszu, można natomiast przewidzieć jego postać i w ten sposób je wyznaczyć.