Rozwiąż równanie kongruencyjne

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
netsprint
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 15 paź 2009, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 60 razy

Rozwiąż równanie kongruencyjne

Post autor: netsprint »

Rozwiąż równanie kongruencyjne: \(\displaystyle{ 17x \equiv 13(mod 19)}\)


stąd wyliczyłem: \(\displaystyle{ NWD(19,17)=1}\)


i teraz z na podstawie roszerzonego algorytmu euklidesa wyszło:
\(\displaystyle{ 1=17-8 \cdot 2=17(8 \cdot (19-17))=-8 \cdot 19+9 \cdot 17}\)



\(\displaystyle{ 1=-8 \cdot 19+9 \cdot 17 \\
1+8 \cdot 19=9 \cdot 17}\)


Dochodzę do czegoś takiego i jak mam dalej z tego obliczyć element odwrotny do 17?
brzoskwinka1

Rozwiąż równanie kongruencyjne

Post autor: brzoskwinka1 »

Czyli \(\displaystyle{ 17^{-1} = 9}\) w \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_{19}}\) czyli mnożysz obydwie strony kongruencji przez \(\displaystyle{ 9 .}\)
ODPOWIEDZ