Wszystkich liczb trzycyfrowych mniejszych od 620

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Flowers
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 10 paź 2012, o 13:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 16 razy

Wszystkich liczb trzycyfrowych mniejszych od 620

Post autor: Flowers »

Wszystkich liczb trzycyfrowych mniejszych od \(\displaystyle{ 620}\), których wszystkie cyfry są różne, jest :
\(\displaystyle{ A. 376}\)

Nie bardzo wiem, pomimo małych wskazówek, jak to rozwiązać.
Czy mógłby mi to ktoś po kroku wytłumaczyć ? Byłabym bardzo wdzięczna.
Andreas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1130
Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 156 razy

Wszystkich liczb trzycyfrowych mniejszych od 620

Post autor: Andreas »

No to rozpatrujesz po kolei, na początku liczby trzycyfrowe, których cyfry są różne, zaczynające się od 1__. Ile jest takich liczb?
Flowers
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 10 paź 2012, o 13:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 16 razy

Wszystkich liczb trzycyfrowych mniejszych od 620

Post autor: Flowers »

Nie wiem czy dobrze rozumuję, ale 72 ?

\(\displaystyle{ 1}\) * \(\displaystyle{ 9}\) * \(\displaystyle{ 8}\) = \(\displaystyle{ 72}\)
Bo na pierwszy miejscu może być tylko jedna liczba - jedynka, na drugim może być 9 takich liczb (0,2,3,4,5,6,7,8,9), a na 3 miejscu jedną mniej, bo nie może się powtarzać.
Andreas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1130
Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 156 razy

Wszystkich liczb trzycyfrowych mniejszych od 620

Post autor: Andreas »

Dobrze.
Tyle samo będzie liczb z przedziału 200-299 i podobnie dla 3__, 4__ i 5__. Po zsumowaniu mamy już \(\displaystyle{ 8 \cdot 9 \cdot 5}\). A ile jest liczb o różnych cyfrach z przedziału 600-620?
Flowers
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 10 paź 2012, o 13:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 16 razy

Wszystkich liczb trzycyfrowych mniejszych od 620

Post autor: Flowers »

\(\displaystyle{ 16}\).
Więc: \(\displaystyle{ 8 \cdot 9 \cdot 5 + 16 = 376}\)
Dziękuję bardzo : )
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2013, o 17:43 przez Flowers, łącznie zmieniany 1 raz.
Andreas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1130
Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 156 razy

Wszystkich liczb trzycyfrowych mniejszych od 620

Post autor: Andreas »

Powinno być \(\displaystyle{ 16}\) (\(\displaystyle{ 1 \cdot 2 \cdot 8 = 16}\)).
Flowers
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 10 paź 2012, o 13:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 16 razy

Wszystkich liczb trzycyfrowych mniejszych od 620

Post autor: Flowers »

Przepraszam, pomyliłam się, miało być te 16.
Czy mój zapis w takim razie jest niewłaściwy ?
Andreas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1130
Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 156 razy

Wszystkich liczb trzycyfrowych mniejszych od 620

Post autor: Andreas »

W rozwiązaniu najlepiej rozpisać to żeby np. sprawdzający wiedział skąd co się wzięło.
Np. tak: \(\displaystyle{ (1 \cdot 9 \cdot 8) \cdot 5 + 1 \cdot 2 \cdot 8 = 376}\)
Flowers
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 10 paź 2012, o 13:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 16 razy

Wszystkich liczb trzycyfrowych mniejszych od 620

Post autor: Flowers »

Dobrze. Dziękuję raz jeszcze.
ODPOWIEDZ