równanie rekurencyjne

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
wojasos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 13 kwie 2013, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość

równanie rekurencyjne

Post autor: wojasos »

Proszę o pomoc z tym przykładem.

Mam równanie rekurencyjne:
\(\displaystyle{ f_{n+3}=f_{n+2}-2f_{n+1}+2f_{n}}\)
o warunkach początkowych \(\displaystyle{ f_{1}=1,}\) \(\displaystyle{ f_{2}=1,}\) \(\displaystyle{ f_{3}=4}\)
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2013, o 15:12 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

równanie rekurencyjne

Post autor: yorgin »

A potrafisz rozwiązywać jakiekolwiek równania rekurencyjne?
ODPOWIEDZ