diagramy Venna
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 26 mar 2013, o 16:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
diagramy Venna
W 33-osobowej klasie 21 uczniów uczy się języka angielskiego, 12 francuskiego, a 14 niemieckiego. Ponadto 7 uczniów uczy się niemieckiego i nie uczy się francuskiego, 6 uczy się niemieckiego i angielskiego, a 3 uczy się wszystkich trzech języków.
a) Ilu uczniów uczy się tylko języka niemieckiego?
b) Jeśli pięciu uczniów uczy się jednocześnie angielskiego i francuskiego, to ilu uczniów nie uczy się żadnego z tych języków?
Narysowałam diagram: . Nie wiem czy dobrze....
a)z diagramu 8 uczy się niemieckiego
b) 33-13-7-8=5 uczniów
Czy ktoś może mi to sprawdzić???
a) Ilu uczniów uczy się tylko języka niemieckiego?
b) Jeśli pięciu uczniów uczy się jednocześnie angielskiego i francuskiego, to ilu uczniów nie uczy się żadnego z tych języków?
Narysowałam diagram: . Nie wiem czy dobrze....
a)z diagramu 8 uczy się niemieckiego
b) 33-13-7-8=5 uczniów
Czy ktoś może mi to sprawdzić???
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
diagramy Venna
Nie jest dobrze.
Skoro 14 uczy się niemieckiego, a z nich 7 uczy się niemieckiego i nie uczy francuskiego, to osób uczących się tylko niemieckiego jest ... Ta ósemka jest niedobrze.
Skoro 14 uczy się niemieckiego, a z nich 7 uczy się niemieckiego i nie uczy francuskiego, to osób uczących się tylko niemieckiego jest ... Ta ósemka jest niedobrze.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
diagramy Venna
Nie. Nie zgaduj tylko policz.
Wśród osób uczących się niemieckiego ale nie uczących się francuskiego są też osoby, które uczą się niemieckiego i angielskiego, ale nie uczą się francuskiego.
Wśród osób uczących się niemieckiego ale nie uczących się francuskiego są też osoby, które uczą się niemieckiego i angielskiego, ale nie uczą się francuskiego.
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 26 mar 2013, o 16:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
diagramy Venna
Tylko nie wiem jak przedstawić to na diagramie... 4 osoby uczą się niemieckiego, 6 uczy się niemieckiego i angielskiego, a 3 wszystkich 3 języków. Sumarycznie nie wyjdzie 14 osób... gdzie tkwi błąd w myśleniu?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
diagramy Venna
Błąd polega na tym, że nie dodajesz zbiorów rozłącznych. I nie uwzględniasz osób, które uczą się niemieckiego i francuskiego, ale nie uczą się angielskiego.
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 26 mar 2013, o 16:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
diagramy Venna
Ale przecież 7 uczniów uczy się niemieckiego i nie uczy się francuskiego. Czyli 0 uczniów uczy się niemieckiego i francuskiego...
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 26 mar 2013, o 16:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 6 razy
diagramy Venna
Narysowałam diagram, tylko nie wiem czy dobrze ... ucybe.png/ .
a) 4 uczy się niemieckiego
b) żadnego z tych języków nie uczy się 33-13-3-4=13 osób
czy dobrze????
a) 4 uczy się niemieckiego
b) żadnego z tych języków nie uczy się 33-13-3-4=13 osób
czy dobrze????