Nie wiem jak rozwiązać poniższe zadania :
1. Niech \(\displaystyle{ f_{n}}\) będzie ciągiem Fibonacciego. Wykazać, że \(\displaystyle{ NWD ( f_{n+1} , f_{n} ) = 1}\) dla dowolnego \(\displaystyle{ n}\) należącego do zbioru liczb naturalnych.
2. Znaleźć postać zwartą sumy \(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n} (-1)^{i} i^{2}}\)
3. Znaleźć postać zwartą sumy \(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n} (-1)^{i} \frac{i}{4 i^{2} -1}}\)
4. Znaleźć postać zwartą sumy metodą przez zaburzanie \(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n} i 2^{i}}\)
z góry dziękuję za pomoc.
Własność ciągu Fibonacciego, postać zwarta sumy
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 11 kwie 2013, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Własność ciągu Fibonacciego, postać zwarta sumy
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2013, o 11:38 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
Własność ciągu Fibonacciego, postać zwarta sumy
1. \(\displaystyle{ (f_n , f_{n+1} ) =(f_n , f_n +f_{n-1} ) =(f_n , f_{n-1} )}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Własność ciągu Fibonacciego, postać zwarta sumy
Drugie też można zrobić przez zaburzanie - omówienie metody (i rozwiązanie czwartego zadania) znajdziesz tu: 258562.htm
W trzecim skorzystaj z faktu, że \(\displaystyle{ \frac{i}{4i^2-i} = \frac 14 \left( \frac{1}{2i-1} - \frac{1}{2i+1}\right)}\) i sprawdź czy w Twojej sumie coś się nie zredukuje.
Q.
W trzecim skorzystaj z faktu, że \(\displaystyle{ \frac{i}{4i^2-i} = \frac 14 \left( \frac{1}{2i-1} - \frac{1}{2i+1}\right)}\) i sprawdź czy w Twojej sumie coś się nie zredukuje.
Q.
Własność ciągu Fibonacciego, postać zwarta sumy
Drugie tutaj jakoś jest zrobione ale i tak nie jaże.. ... 5%BCnicowy
PS. Pozdrowienia z grupy Głowackiego :p
PS. Pozdrowienia z grupy Głowackiego :p