Dowód. Sn z operacją składania jest grupą.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
myszka9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1185
Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu i tam
Podziękował: 528 razy
Pomógł: 5 razy

Dowód. Sn z operacją składania jest grupą.

Post autor: myszka9 »

\(\displaystyle{ S_n}\) - zbiór permutacji zbioru n-el.

Udowodnij, że \(\displaystyle{ S_n}\) wraz z operacją składnia jest grupą.

1) łączność

jak się za to zabrać? Nie mam pomysłu na oznaczenia nawet...
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Dowód. Sn z operacją składania jest grupą.

Post autor: bartek118 »

Łączność składania odwzorowań, co musisz pokazać? Skorzystaj z definicji składania, jest to praktycznie oczywista własność.
myszka9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1185
Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu i tam
Podziękował: 528 razy
Pomógł: 5 razy

Dowód. Sn z operacją składania jest grupą.

Post autor: myszka9 »

aaahhh,
\(\displaystyle{ ((fog)os)(x)=f(g(x))os(x)=f(g(s(x)) \\
(fo(gos))(x)=(fo(g(s(x))=f(g(s(x))}\)
?
ODPOWIEDZ