wariacje bez powtórzeń
- denatlu
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 14 razy
wariacje bez powtórzeń
1. Jest sześć kul opisanych: \(\displaystyle{ A, E, O, B, L, T}\). Losujemy kolejno cztery razy po jednej kuli, zapisujemy koło siebie wylosowane litery tak, że powstaje czteroliterowe słowo. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że:
a) pierwszą literą otrzymanego słowa jest litera \(\displaystyle{ A}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{V^3_5}{V^4_6}}\)
Mam pytanie, mógłby mi ktoś przeprowadzić tok rozumowania skąd jest \(\displaystyle{ V^3_5}\) ?
a) pierwszą literą otrzymanego słowa jest litera \(\displaystyle{ A}\)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{V^3_5}{V^4_6}}\)
Mam pytanie, mógłby mi ktoś przeprowadzić tok rozumowania skąd jest \(\displaystyle{ V^3_5}\) ?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
wariacje bez powtórzeń
denatlu, szukasz 4-literowych słów zaczynających się na \(\displaystyle{ A}\). Pierwsza litera jest ustalona, więc pozostałe \(\displaystyle{ 3}\) dobierasz z \(\displaystyle{ 5}\) pozostałych.
- denatlu
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 14 razy
wariacje bez powtórzeń
yorgin, a gdybym miał obliczyć ile jest ciągów, których trzy litery to AEO to obliczam \(\displaystyle{ V^1_3}\)?
miodzio: taka sama co z 19:27 albo sprecyzuj.
miodzio: taka sama co z 19:27 albo sprecyzuj.
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2013, o 19:45 przez denatlu, łącznie zmieniany 1 raz.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
wariacje bez powtórzeń
Zależy od tego, czy te litery mają być po kolei, czy w dowolnym porządku. Dowolny porządek oznacza, że trzeba uwzględnić permutacje literek.
- denatlu
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 14 razy
wariacje bez powtórzeń
czyli jak w tej kolejności, to \(\displaystyle{ P(A)=\frac{V^1_3}{V^4_6}}\)
a gdy w kolejności dowolnej, to:\(\displaystyle{ P(A)=\frac{V^1_3 \cdot 3!}{V^4_6}}\)?
a gdy w kolejności dowolnej, to:\(\displaystyle{ P(A)=\frac{V^1_3 \cdot 3!}{V^4_6}}\)?
- denatlu
- Użytkownik
- Posty: 524
- Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 128 razy
- Pomógł: 14 razy
wariacje bez powtórzeń
bo napisałeś, że jak bloczek literek AEO w kolejności dowolnej jest na początku czteroliterowego słowa to licznik będzie \(\displaystyle{ V^1_3 \cdot 3!}\).
Ale co byłoby w sytuacji gdyby nie był na początku tego czteroliterowego ciągu, na przykład _XXX albo X_XX przy czym to XXX to literki AEO w kolejności dowolnej.
Ale co byłoby w sytuacji gdyby nie był na początku tego czteroliterowego ciągu, na przykład _XXX albo X_XX przy czym to XXX to literki AEO w kolejności dowolnej.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
wariacje bez powtórzeń
Jak bloczek rozbijasz, to już to traci sens. A tak się dzieje w przypadku X_XX. Chcąc je trzymać razem może być tylko _XXX lub XXX_.
Zatem masz dwa rozmieszczenia bloczku, w nim jest ileśtam literek które mogą być w dowolnej kolejności.
Zatem masz dwa rozmieszczenia bloczku, w nim jest ileśtam literek które mogą być w dowolnej kolejności.