Złożenie cykli.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
myszka9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1185
Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu i tam
Podziękował: 528 razy
Pomógł: 5 razy

Złożenie cykli.

Post autor: myszka9 »

Każdą permutację można przedstawić jako złożenie cykli rozłącznych :

\(\displaystyle{ {1234 \choose 2341} = (1234)}\)

gdzie tu mamy złożenie?


\(\displaystyle{ {123 \choose 132} = (1)(23)}\) <- czy to jest złożenie ?
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

Złożenie cykli.

Post autor: Vardamir »

myszka9 pisze:Każdą permutację można przedstawić jako złożenie cykli rozłącznych :

\(\displaystyle{ {1234 \choose 2341} = (1234)}\)

gdzie tu mamy złożenie?
To jest po prostu przedstawienie permutacji danej w postaci tabularycznej jako cylk.
myszka9 pisze: \(\displaystyle{ {123 \choose 132} = (1)(23)}\) <- czy to jest złożenie ?
Cykl jest zazwyczaj przynajmniej dwuelementowy.

Przykładowy rozkład na cykle rozłączne:

\(\displaystyle{ \begin{pmatrix} 1&2&3&4&5\\ 2&5&4&3&1\end{pmatrix} =(1,2,5)(3,4)}\)
myszka9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1185
Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu i tam
Podziękował: 528 razy
Pomógł: 5 razy

Złożenie cykli.

Post autor: myszka9 »

Chodzi mi o to, że piszę , że da się przedstawić każdą, jako złożenie. Jak więc przestawić tą :

\(\displaystyle{ {1234 \choose 2341} = (1234) =(43)(42)(41)}\) ?
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

Złożenie cykli.

Post autor: Vardamir »

\(\displaystyle{ \begin{pmatrix} 1&2&3&4\\2&3&4&1\end{pmatrix} =(1,2,3,4)}\)

To już jest koniec. Mamy tylko jeden cykl.
myszka9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1185
Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu i tam
Podziękował: 528 razy
Pomógł: 5 razy

Złożenie cykli.

Post autor: myszka9 »

Ale twierdzenie mówi o złożeniu, gdzie to złożenie?
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

Złożenie cykli.

Post autor: Vardamir »

W tym przypadku nie będzie drugiego cyklu, więc nie ma co składać. Będzie wyłącznie jeden cykl i to jest koniec rozkładu na cykle rozłączne ( w tym przypadku trywialnie ).

Podałem Ci innym przykład wcześniej.
myszka9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1185
Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu i tam
Podziękował: 528 razy
Pomógł: 5 razy

Złożenie cykli.

Post autor: myszka9 »

A dlaczego Ty piszesz tam przecinki?
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

Złożenie cykli.

Post autor: Vardamir »

Dla czytelności, aby zapis był jednoznaczny. Tak mnie uczono na algebrze. Co jeśli będziemy rozpatrywać np. \(\displaystyle{ S_{12}}\) ?
myszka9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1185
Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu i tam
Podziękował: 528 razy
Pomógł: 5 razy

Złożenie cykli.

Post autor: myszka9 »

nie rozumiem, \(\displaystyle{ S_{12}}\), a jakie będą wartości dla liczb od \(\displaystyle{ 1}\) do \(\displaystyle{ 12}\)?
Awatar użytkownika
Vardamir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1913
Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 410 razy

Złożenie cykli.

Post autor: Vardamir »

Chodziło mi raczej o to, że w przypadku grup \(\displaystyle{ >9}\) będą problemy z rozróżnieniem w tym zapisie \(\displaystyle{ (12)}\) od \(\displaystyle{ (1,2)}\) .

Weźmy \(\displaystyle{ S_{12}}\) i permutację \(\displaystyle{ (3,12)}\). Bez przecinków mamy \(\displaystyle{ (312)}\) nie jesteś w stanie stwierdzić jaka to permutacja bo może chodzić też o \(\displaystyle{ (3,1,2)}\) .
ODPOWIEDZ