Co to są cykle rozłaczne?
-
- Użytkownik
- Posty: 2282
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Co to są cykle rozłaczne?
Weźmy taką permutację
\(\displaystyle{ \left(\begin{array}{cccccc}1 & 2 & 3 & 4 & 5 & 6 \\ 1&3&4&6&5&2 \end{array}\right)}\)
Jej nośnikiem jest zbiór \(\displaystyle{ \{2,3,4,6\}}\) , bo te liczby nie przechodzą na siebie. 1 i 5 przechodzą na siebie więc nie należą do nośnika.
\(\displaystyle{ \left(\begin{array}{cccccc}1 & 2 & 3 & 4 & 5 & 6 \\ 1&3&4&6&5&2 \end{array}\right)}\)
Jej nośnikiem jest zbiór \(\displaystyle{ \{2,3,4,6\}}\) , bo te liczby nie przechodzą na siebie. 1 i 5 przechodzą na siebie więc nie należą do nośnika.
-
- Użytkownik
- Posty: 1185
- Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: tu i tam
- Podziękował: 528 razy
- Pomógł: 5 razy
Co to są cykle rozłaczne?
\(\displaystyle{ \left(\begin{array}{cccccc}1 & 2 & 3 & 4 & 5 & 6 \\ 1&3&4&6&5&2 \end{array}\right) = (2346)}\) , taki zapis, też jest ok?
-
- Użytkownik
- Posty: 2282
- Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 351 razy
Co to są cykle rozłaczne?
Taki napis w ogóle nie ma sensu.
Tym zapisem oznacza się jedynie cykle, a w cyklu co najmniej dwa elementy muszą się zmienić, więc cykl nie może mieć długości 1.
-- 9 kwi 2013, o 23:19 --
Chociaż jak się nad tym zastanowiłem, to może i można rozważać cykle o długości 1. Nie wiem dokładnie, jak to jest. W każdym razie takie coś się zazwyczaj pomija w zapisie.
-- 10 kwi 2013, o 00:25 --
Doszedłem do takich wniosków: Cykl o długości 1 jest to po prostu identyczność. Dodatkowo identyczność jest rozłączna z każdą permutacją, bo jej nośnikiem jest zbiór pusty, więc można ją ująć w rozkładzie na cykle rozłączne.
Tym zapisem oznacza się jedynie cykle, a w cyklu co najmniej dwa elementy muszą się zmienić, więc cykl nie może mieć długości 1.
-- 9 kwi 2013, o 23:19 --
Chociaż jak się nad tym zastanowiłem, to może i można rozważać cykle o długości 1. Nie wiem dokładnie, jak to jest. W każdym razie takie coś się zazwyczaj pomija w zapisie.
-- 10 kwi 2013, o 00:25 --
Doszedłem do takich wniosków: Cykl o długości 1 jest to po prostu identyczność. Dodatkowo identyczność jest rozłączna z każdą permutacją, bo jej nośnikiem jest zbiór pusty, więc można ją ująć w rozkładzie na cykle rozłączne.