Równanie diofantyczne

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
delphin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 20 lut 2013, o 08:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Równanie diofantyczne

Post autor: delphin »

Proszę o pomoc co do tego równania diofantycznego, jutro mam kolokwium a nie wiem jak te zadanie zrobić:
Podaj liczbę rozwiązań równania diofantycznego:
\(\displaystyle{ x _{1} + x _{2}+ ... +x _{10} = 150, x _{i} \in P \wedge x _{i} \ge i}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Równanie diofantyczne

Post autor: »

Podstaw \(\displaystyle{ y_i=x_i-i}\), czyli \(\displaystyle{ x_i=y_i+i}\) i uporządkuj, wtedy będziesz musiał rozwiązać równanie z niewiadomymi \(\displaystyle{ y_i}\) w liczbach całkowitych nieujemnych, a na ilość rozwiązań takiego równania jest gotowy wzór.

Q.
ODPOWIEDZ