Każdą permutację można przedstawić jako złożenie transpozycj
-
- Użytkownik
- Posty: 1185
- Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: tu i tam
- Podziękował: 528 razy
- Pomógł: 5 razy
Każdą permutację można przedstawić jako złożenie transpozycj
Przykład :
\(\displaystyle{ {12345 \choose 54321} = (54)(53)(52)(51)}\)
Patrzymy od tyłu : \(\displaystyle{ 1 \rightarrow 5 \rightarrow 2}\) gra, ale dochodzimy podobnym rozumowaniem do \(\displaystyle{ 4}\) i dlaczego przy \(\displaystyle{ 5}\) patrzymy z lewej w prawą, a nie z prawej w lewą? Ma to w ogóle jakieś znaczenie?
\(\displaystyle{ {12345 \choose 54321} = (54)(53)(52)(51)}\)
Patrzymy od tyłu : \(\displaystyle{ 1 \rightarrow 5 \rightarrow 2}\) gra, ale dochodzimy podobnym rozumowaniem do \(\displaystyle{ 4}\) i dlaczego przy \(\displaystyle{ 5}\) patrzymy z lewej w prawą, a nie z prawej w lewą? Ma to w ogóle jakieś znaczenie?
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Każdą permutację można przedstawić jako złożenie transpozycj
Jeśli \(\displaystyle{ 1 \rightarrow 2}\) to już jest niepoprawne przedstawienie.
Składamy zawsze od prawej do lewej. To jest istotne. Zastanów się jeszcze raz nad tym przykładem. Ile będzie tu transpozycji?
Składamy zawsze od prawej do lewej. To jest istotne. Zastanów się jeszcze raz nad tym przykładem. Ile będzie tu transpozycji?
-
- Użytkownik
- Posty: 1185
- Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: tu i tam
- Podziękował: 528 razy
- Pomógł: 5 razy
Każdą permutację można przedstawić jako złożenie transpozycj
\(\displaystyle{ {12345 \choose 54321} = (15)(24)(3)}\)
Przepraszam, zły przykład...
\(\displaystyle{ {1234 \choose 2341} = (43)(42)(41)}\)
\(\displaystyle{ 1 \rightarrow 4 \rightarrow 2}\) , a jak znaleźć na co przechodzi \(\displaystyle{ 4}\) ?
Przepraszam, zły przykład...
\(\displaystyle{ {1234 \choose 2341} = (43)(42)(41)}\)
\(\displaystyle{ 1 \rightarrow 4 \rightarrow 2}\) , a jak znaleźć na co przechodzi \(\displaystyle{ 4}\) ?
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Każdą permutację można przedstawić jako złożenie transpozycj
Może łatwiej będzie na gotowym rozwiązaniu to zauważyć.
\(\displaystyle{ \begin{pmatrix} 1&2&3&4\\2&3&4&1\end{pmatrix} =(1,2,3,4)=(1,4)(1,3)(1,2)}\)
Zatem w cyklu bierzemy pierwszy element i powiązujemy go kolejno od końca z każdym innym.
\(\displaystyle{ \begin{pmatrix} 1&2&3&4\\2&3&4&1\end{pmatrix} =(1,2,3,4)=(1,4)(1,3)(1,2)}\)
Zatem w cyklu bierzemy pierwszy element i powiązujemy go kolejno od końca z każdym innym.
-
- Użytkownik
- Posty: 1185
- Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: tu i tam
- Podziękował: 528 razy
- Pomógł: 5 razy
Każdą permutację można przedstawić jako złożenie transpozycj
Hmmm.. chyba rozumiem, to moje rozwiązanie patrząc od lewej :
szukamy co przechodzi 4, więc od lewej, 4 jest w parze w z 1 (41) , więc 4 przechodzi na 1, bo nigdzie indziej nie występuje z lewej strony?
szukamy co przechodzi 4, więc od lewej, 4 jest w parze w z 1 (41) , więc 4 przechodzi na 1, bo nigdzie indziej nie występuje z lewej strony?
- Vardamir
- Użytkownik
- Posty: 1913
- Rejestracja: 3 wrz 2010, o 22:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 410 razy
Każdą permutację można przedstawić jako złożenie transpozycj
Niby poprawnie choć nie rozumiem, jak od lewej?myszka9 pisze:Hmmm.. chyba rozumiem, to moje rozwiązanie patrząc od lewej :
szukamy co przechodzi 4, więc od lewej, 4 jest w parze w z 1 (41) , więc 4 przechodzi na 1, bo nigdzie indziej nie występuje z lewej strony?
Permutację sprawdzamy od prawej.