Metoda zaburzania

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
pawel6582
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 7 paź 2007, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 4 razy

Metoda zaburzania

Post autor: pawel6582 »

Stosując metodę zaburzania wyznacz T(n) zdefiniowane następująco:

\(\displaystyle{ T(n) = \sum_{i=0}^{n} 4^{2i} \cdot 5 ^{n-i}}\)

W jaki sposób to zaburzyć?

\(\displaystyle{ T(n) + 4 ^{2(n+1)} \cdot 5 ^{n-(n+1)} = 5 ^{n} + \sum_{i=0}^{n}4 ^{2(i+1)} \cdot 5 ^{n - (i+1)}}\)
ODPOWIEDZ