Funkcje boolowskie

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
ziben69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 7 kwie 2013, o 15:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sandomierz

Funkcje boolowskie

Post autor: ziben69 »

Mam takie zadanie:
Wykorzystując dwie funkcje boolowskie podać wszystkie możliwe lokalizacje nadajników w układzie nadawczo-odbiorniczym tak, aby pozostałe urządzenia mogły odebrać informacje,
a) Aby nadajniki nie były ze sobą połączone.
b) Aby nadajniki były dowolnie zlokalizowane, ale stanowiły zestawy minimalne.

I mam taki domek
/
|=|

nie wiedziałem jak narysować go tu za pomocą operatorów, ale chyba wiecie jak wygląda domek. Wierzchołki są ponazywane odpowiednio, od szczytu x1,x2,x3,x4,x5 zgodnie z wskazówkami zegara.

Trzeba zastosować 2 wzory na sumę i iloczyn.
Problem w tym, że nie wiem na czym dokładnie polega ta metoda pochłaniania.

doszedłem do tego tylko:
Iloczyn:
Korzystając z wzoru na Fi: \(\displaystyle{ \prod_{i=1}^{n}}\) (xi+xi1+...+xij)
Fi = (x1+x2+x5)*(x2+x1+x3+x5)*(x3+x2+x4)*(x4+x3+x5)*(x5+x1+x2+x4)
A teraz pytanie moje co z tym zrobić dalej oraz jak zabrać się za sumę.
Dziękuję!!
ODPOWIEDZ