Zad. Na ile sposobów można podzielić 8 osób na 2 czteroosobowe drużyny tak aby wybrane 2 osoby były w różnych druzynach.
Nie jestem pewien czy wystarczy tutaj wybrac 3 osoby z szesciu i pomnozyc przez 2, bo kapitanowie druzyn moga sie zamienic grupami, czy trzeba jeszcze do tego dolozyc 2 osoby z osmiu, czyli wybor samych kapitanow? Czy samo \(\displaystyle{ {6 \choose 3}}\) juz uwzglednia w sobie wybor tych dwoch osob?
Na ile sposobów można podzielić 8 osób na ...
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Na ile sposobów można podzielić 8 osób na ...
No można różnie interpretować, ale raczej chodzi o to, że odgórnie wybrani są kapitanowie czyli poprawne jest samo to "wybrac 3 osoby z szesciu i pomnozyc przez 2"
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Na ile sposobów można podzielić 8 osób na ...
A dla mnie tak by było gdyby grupy miały np numery (czyli byłyby rozróżnialne).
[edit] Wpisz w wyszukiwarkę np ,,faworyci" powinno coś wyskoczyć.
[edit] Wpisz w wyszukiwarkę np ,,faworyci" powinno coś wyskoczyć.
- Errichto
- Użytkownik
- Posty: 1629
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 272 razy
Na ile sposobów można podzielić 8 osób na ...
edit
piasek101, czyli odpowiedzią na pytanie "na ile sposobów możemy podzielić 20 osób na 2 równoliczne grupy?" miałoby być \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot {20 \choose 10}}\) ? Chyba nigdy się tak nie robi.
piasek101, czyli odpowiedzią na pytanie "na ile sposobów możemy podzielić 20 osób na 2 równoliczne grupy?" miałoby być \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot {20 \choose 10}}\) ? Chyba nigdy się tak nie robi.
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 12 gru 2012, o 20:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 45 razy
Na ile sposobów można podzielić 8 osób na ...
no tak, nie wczytalem sie dobrze w zadanie. Te dwie osoby sa juz przeciez ustalone. Okey thx
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Na ile sposobów można podzielić 8 osób na ...
A to inna sytuacja. Wpisz ,,faworyci" jak pisałem i czytaj.Errichto pisze:edit
piasek101, czyli odpowiedzią na pytanie "na ile sposobów możemy podzielić 20 osób na 2 równoliczne grupy?" miałoby być \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot {20 \choose 10}}\) ? Chyba nigdy się tak nie robi.