Równanie rekurencyjne

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
magnevox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 7 cze 2009, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Równanie rekurencyjne

Post autor: magnevox »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu takiego zadania:
Niech f będzie taką funkcją, że \(\displaystyle{ f(1) = 1}\) oraz dla \(\displaystyle{ n \in N, n > 1:}\)
\(\displaystyle{ f(n) = f(f(n-1)) + f(n - f(n-1))}\) Wyznaczyć \(\displaystyle{ f(2013)}\)
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

Równanie rekurencyjne

Post autor: Errichto »

\(\displaystyle{ f(n)=n}\) spełnia ten warunek (znaleźć to można licząc kilka pierwszych wartości, udowodnić można podstawiając do danego wzoru.
ODPOWIEDZ