prostokąty i kwadraty

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
banach90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 26 mar 2013, o 16:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy

prostokąty i kwadraty

Post autor: banach90 »

Ile spośród wszystkich prostokątów, które można utworzyć na kracie \(\displaystyle{ n\times n}\), jest kwadratami?
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2013, o 20:05 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
szw1710

prostokąty i kwadraty

Post autor: szw1710 »

Oczywiście chodzi o kwadraty o całkowitych długościach boków.

W lewym dolnym rogu umieść sobie kwadrat \(\displaystyle{ k\times k}\) (gdzie \(\displaystyle{ 1\le k\le n}\)) i przesuwaj go to w prawo, to w górę. Ile masz możliwości? Teraz posumuj to po \(\displaystyle{ k=1,2\dots,n}\).
banach90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 26 mar 2013, o 16:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy

prostokąty i kwadraty

Post autor: banach90 »

Nie wiem ile mam możliwości... jak zrobić te zadanie?
szw1710

prostokąty i kwadraty

Post autor: szw1710 »

Weź sobie kwadrat powiedzmy \(\displaystyle{ 5\times 5}\) i spróbuj zrealizować algorytm, który opisałem. A przede wszystkim przeczytaj mój komentarz w poście o przestrzeni \(\displaystyle{ L^2}\).
banach90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 26 mar 2013, o 16:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy

prostokąty i kwadraty

Post autor: banach90 »

Przeczytałam i nie bardzo wiem jak zapsiać ile mam możliwości... Napisze mi Pan?
viki90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 22 lut 2013, o 16:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 32 razy

prostokąty i kwadraty

Post autor: viki90 »

szw1710 pisze:Oczywiście chodzi o kwadraty o całkowitych długościach boków.

W lewym dolnym rogu umieść sobie kwadrat \(\displaystyle{ k\times k}\) (gdzie \(\displaystyle{ 1\le k\le n}\)) i przesuwaj go to w prawo, to w górę. Ile masz możliwości? Teraz posumuj to po \(\displaystyle{ k=1,2\dots,n}\).
Ile mam możliwości? Też nie wiem jak to zapisać...
ODPOWIEDZ