części i obiekty identyczne, P(n,k)

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Venir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 25 mar 2013, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sdlc
Podziękował: 1 raz

części i obiekty identyczne, P(n,k)

Post autor: Venir »

Witam

Mam problem z pewnym zadaniem. Wygląda ono następująco. Jest n (identycznych) obiektów, które rozmieszczamy w k identycznych częściach. Z tym, że haczyk(??) jest taki, iż w każdej części muszą znaleźć się co najmniej 2 obiekty. I tutaj trochę jestem zmieszany ponieważ:
(przyjmijmy, że jest 11 obiektów i 4 części)

k = 4
n = 11 - (2*4) = 3

P(n,k) = P(3,4) i tu chyba z własności wychodzi "0" :/ co jest oczywiście biorąc na logikę złym rozwiązaniem. A może po prostu nie wyliczać tego w ten sposób tylko na zasadzie rozpisania możliwych rozłożeń obiektów(co chyba mija się celem)?

Dzięki za ewentualne podpowiedzi
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

części i obiekty identyczne, P(n,k)

Post autor: yorgin »

Domyślam się, co trzeba policzyć...

Skoro w każdej części mają być co najmniej 2 przedmioty, to zacznij od umieszczenia tych przedmiotów w odpowiednich częściach. Zostanie \(\displaystyle{ n-2k}\) przedmiotów, które możesz rozmieścić jak Ci się podoba.

Nie wiem, czy o to chodziło, gdyż to, o co chodziło, nie zostało napisane.
Venir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 25 mar 2013, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sdlc
Podziękował: 1 raz

części i obiekty identyczne, P(n,k)

Post autor: Venir »

nie do konca n-2k=3 w tym przypadku. Pytanie brzmi: Na ile sposobów mogę rozmieścić 11 identycznych obiektów w 4 identycznych pojemnikach, przy założeniu że w każdym pojemniku znajduje się co najmniej 2 obiekty.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

części i obiekty identyczne, P(n,k)

Post autor: yorgin »

No to rozmieszasz \(\displaystyle{ 8}\) w pojemnikach, zostają \(\displaystyle{ 3}\) sztuki które możesz umieścić gdzie chcesz.
Venir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 25 mar 2013, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sdlc
Podziękował: 1 raz

części i obiekty identyczne, P(n,k)

Post autor: Venir »

no tak, tylko na ile sposobów mogę je teraz rozmieścić...
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

części i obiekty identyczne, P(n,k)

Post autor: yorgin »

Pudełka są identyczne, przedmioty są identyczne. Na palcach można to policzyć.
Venir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 25 mar 2013, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sdlc
Podziękował: 1 raz

części i obiekty identyczne, P(n,k)

Post autor: Venir »

nadal nie wiem ile po prostu chcę porównać swój wynik z Twoim. Nie ufam swojego logicznemu myśleniu
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

części i obiekty identyczne, P(n,k)

Post autor: yorgin »

No to masz odpowiedź:

\(\displaystyle{ 3}\)
ODPOWIEDZ