Na ile sposobów.....

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
kadosz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 10 gru 2006, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pl
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 1 raz

Na ile sposobów.....

Post autor: kadosz »

zad1
Na ile sposobów można podzielić grupę 10 osób na 2 równoliczne grupy..

zad2
Na ile sposobów można rozmieścić w czterech klatkach 18 królików tak aby w pierwszej było ich 7, w drugiej 5 ,w trzeciej 4, a w czwartej 2??

mam problem z tymi zadaniami ....
z góry dziękuje !!
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Na ile sposobów.....

Post autor: ariadna »

1)
\(\displaystyle{ \frac{{10\choose5}}{2}=126}\)
kadosz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 10 gru 2006, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: pl
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 1 raz

Na ile sposobów.....

Post autor: kadosz »

Dzięki!!!
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Na ile sposobów.....

Post autor: *Kasia »

Ad 2
\(\displaystyle{ C^7_{18}\cdot C^5_{11}\cdot C^4_6\cdot C^2_2}\)
ODPOWIEDZ