Wyrażenie jest liczbą całkowitą parzystą...

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
bartek_ac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 29 maja 2009, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Wyrażenie jest liczbą całkowitą parzystą...

Post autor: bartek_ac »

Czy mógłbym otrzymać jakąś wskazówkę do zadania:
Pokaż, że dla dowolnego \(\displaystyle{ n \in N}\) wyrażenie \(\displaystyle{ (1+\sqrt{2})^n +(1-\sqrt{2})^n}\) jest liczbą całkowitą parzystą.
Rozpisałem to ze wzoru Newtona
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} {n \choose k} 1^{k}\sqrt{2} ^ {n-k} + \sum_{k=0}^{n} {n \choose k} 1^{k}(-\sqrt{2}) ^ {n-k}}\)
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} {n \choose k} \sqrt{2} ^ {n-k} + \sum_{k=0}^{n} {n \choose k} (-\sqrt{2}) ^ {n-k}}\)
i dalej nie mam pomysłu.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Wyrażenie jest liczbą całkowitą parzystą...

Post autor: »

Wygodniej będzie w postaci:
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} {n \choose k} \sqrt{2} ^ {k} + \sum_{k=0}^{n} {n \choose k} (-\sqrt{2})^{k}}\)

Mamy:
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} {n \choose k} \sqrt{2} ^ {k} + \sum_{k=0}^{n} {n \choose k} (-\sqrt{2})^{k}= \sum_{k=0}^{n} {n \choose k}\left( \sqrt{2} ^ {k} + (-\sqrt{2})^{k}\right) = \\ =\sum_{k \ parzyste}} {n \choose k}\left( \sqrt{2} ^ {k} + (-\sqrt{2})^{k}\right)+\sum_{k \ nieparzyste} {n \choose k}\left( \sqrt{2} ^ {k} + (-\sqrt{2})^{k}\right)}\)

Wystarczy teraz zauważyć, że dla \(\displaystyle{ k}\) nieparzystego wyrażenie \(\displaystyle{ \sqrt{2} ^ {k} + (-\sqrt{2})^{k}}\) jest równe zero, a dla \(\displaystyle{ k}\) parzystego jest podzielne przez dwa.

Alternatywnym podejściem do zadania jest zauważenie, że \(\displaystyle{ (1+\sqrt{2})^n +(1-\sqrt{2})^n}\) jest rozwiązaniem rekurencji:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_0 = 2\\ a_1 = 2 \\ a_n= 2a_{n-1} +a_{n-2}\end{cases}}\)

Q.
ODPOWIEDZ