Ilość permutacji o konkretnych cyklach

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
voldi9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 23 lis 2009, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kuznica

Ilość permutacji o konkretnych cyklach

Post autor: voldi9 »

Niech \(\displaystyle{ P(n)}\) i \(\displaystyle{ N(n)}\) oznaczają ilość \(\displaystyle{ n}\)-permutacji o odpowiednio parzystej i nieparzystej długości wszystkich cykli. Oblicz \(\displaystyle{ P(2n)-N(2n)}\).
EDIT: Dzięki policzeniu wartośći dla 2,4,6,8 znalazłem wynik: \(\displaystyle{ P(2n)-N(2n)=0}\).
Dokładniej: \(\displaystyle{ P(2n) = N(2n) = ((2n-1)!!)^{2}}\). Więcej o tym

Kod: Zaznacz cały

http://oeis.org/A001818
.
Czy jednak ktoś jest w stanie pomóc mi dojść do tego wzoru lub tego, że róznica \(\displaystyle{ P(2n)}\) i \(\displaystyle{ N(2n)}\) jest równa zero?

Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 21 mar 2013, o 11:55 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ