od razu dodaję że nie wiem czy w dobrym miejscu jest temat i z góry sorki...
mam tu jeszcze 2 zadania dotyczące dwumianu newtona. dochodzę do pewnego momentu w każdym ale dalej nie idzie. a mianowicie:
Zad. 16 w rozwinięciu Newtona dwumianu (x^2 + a/x)^n, współczynniki czwartego i trzynastego wyrazu są równe. Znaleźć wyraz rozwinięcia w którym nie występuje x.
Zad. 21
Znaleźć piąty wyraz rozwinięcia newtona dwumianu (a/ √x + √x /a)^n jeśli stosunek współczynnika wyrazu trzeciego do współczynnika wyrazu drugiego jest równy 11/2
i chyba podstawowe pytanie- czy te słowa"współczynnik wyrazu" odnosi się do tego co jest przy x czy tylko i wyłącznie do symbolu newtona?
symbol newtona
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
symbol newtona
yog18 napisał:
n=27, i \(\displaystyle{ (x^2)^{n-k}(\frac{a}{x})^k=a^k(x^{2(27-k)-k})}\)
tj k=18
sadze ze o to drugie chodzi....chyba podstawowe pytanie- czy te słowa"współczynnik wyrazu" odnosi się do tego co jest przy x czy tylko i wyłącznie do symbolu newtona?
n=27, i \(\displaystyle{ (x^2)^{n-k}(\frac{a}{x})^k=a^k(x^{2(27-k)-k})}\)
tj k=18