Definicja permutacji

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
myszka9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1185
Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu i tam
Podziękował: 528 razy
Pomógł: 5 razy

Definicja permutacji

Post autor: myszka9 »

Permutacją n-elementową z powtórzeniami zbioru \(\displaystyle{ X={x_1,...,x_k}}\) w której elemnty \(\displaystyle{ x_1,...,x_k}\)powtarzają się \(\displaystyle{ n_1,...,n_k}\) razy, przy czym \(\displaystyle{ n=n_1+...+n_k}\) nazywamy \(\displaystyle{ n}\) wyrazowy ciąg, w którym el \(\displaystyle{ x_1,...,x_k}\) powtarzają się \(\displaystyle{ n_1,...,n_k}\) razy.
Liczba takich permutacji jest równa \(\displaystyle{ \frac{n!}{n_1! \cdot ... \cdot n_k!}}\).


Czy to oznacza, że np w zadaniu :

Ile słów można utworzyć ze słowa : MATEMATYKA ,(niekoniecznie z sensem)

Czy to oznacza, że szukamy \(\displaystyle{ 10}\) literowych słów?
rafalpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2203
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 526 razy

Definicja permutacji

Post autor: rafalpw »

To oznacza, że szukasz liczby permutacji \(\displaystyle{ 10}\)-elementowego zbioru, ale zauważ, że jedna litera powtarza się \(\displaystyle{ 3}\) razy, a dwie \(\displaystyle{ 2}\) razy.
myszka9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1185
Rejestracja: 13 paź 2012, o 17:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tu i tam
Podziękował: 528 razy
Pomógł: 5 razy

Definicja permutacji

Post autor: myszka9 »

tak, wiem
Ale czy po rozwiązaniu zadania dostanę zbiór różnych słów również 10 literowych?
rafalpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2203
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 526 razy

Definicja permutacji

Post autor: rafalpw »

Tak.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Definicja permutacji

Post autor: mat_61 »

myszka9 pisze:...czy po rozwiązaniu zadania dostanę zbiór różnych słów również 10 literowych?
Mówiąc precyzyjnie będą to wszystkie, różne słowa tylko i wyłącznie 10 literowe
ODPOWIEDZ