Kombinatoryka - weryfikacja.
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 16:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 22 razy
Kombinatoryka - weryfikacja.
Proszę o sprawdzenie poniższych zadań.
1). Na ile sposobów można rozdać 12 pączków 5 policjantom tak, aby każdy z nich otrzymał co najmniej 1 pączka?
\(\displaystyle{ {n+k-1 \choose k-1}}\) , zatem:
\(\displaystyle{ {12+6-1 \choose 6-1}= {17 \choose 5}= \frac{17!}{5!(17-5)!}= \frac{742560}{120}=6188}\) sposobów.
2). Na ile sposobów można wybrać 5 osobową komisję, składającą się z przewodniczącego, zastępcy, sekretarza oraz 2 członków spośród grupy 12 osób?
\(\displaystyle{ V_{n} ^{k}= \frac{n!}{(n-k)!}}\)
\(\displaystyle{ V _{5} ^{12}= \frac{12!}{(12-5)!}=95040}\) sposobów.
Czy to jest prawidłowy tok myślenia? Bardzo proszę o weryfikację.
1). Na ile sposobów można rozdać 12 pączków 5 policjantom tak, aby każdy z nich otrzymał co najmniej 1 pączka?
\(\displaystyle{ {n+k-1 \choose k-1}}\) , zatem:
\(\displaystyle{ {12+6-1 \choose 6-1}= {17 \choose 5}= \frac{17!}{5!(17-5)!}= \frac{742560}{120}=6188}\) sposobów.
2). Na ile sposobów można wybrać 5 osobową komisję, składającą się z przewodniczącego, zastępcy, sekretarza oraz 2 członków spośród grupy 12 osób?
\(\displaystyle{ V_{n} ^{k}= \frac{n!}{(n-k)!}}\)
\(\displaystyle{ V _{5} ^{12}= \frac{12!}{(12-5)!}=95040}\) sposobów.
Czy to jest prawidłowy tok myślenia? Bardzo proszę o weryfikację.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Kombinatoryka - weryfikacja.
Nie bardzo:
1. Jeżeli to mają być k-elementowe kombinacje z powtórzeniami ze zbioru n-elementowego, to \(\displaystyle{ k=12}\) oraz \(\displaystyle{ n=5}\), czyli:
\(\displaystyle{ {12+5-1 \choose 12}}\) lub
\(\displaystyle{ {12+5-1 \choose 5-1}}\)
Zakładając, że to literówka, to i tak rozwiązanie nie jest poprawne, bo uwzględnia wszystkie możliwe podziały pączków bez uwzględnienia warunku, że każdy z policjantów otrzyma co najmniej jednego pączka.
Poprawna odpowiedź, to:
\(\displaystyle{ {11 \choose 4}}\)
Połóżmy te pączki w rządku na stole:
\(\displaystyle{ o o o o o o o o o o o o}\)
Teraz bierzemy cztery przegródki i umieszczamy w wybranych - spośród jedenastu - miejscach między pączkami, np. tak:
\(\displaystyle{ o o o |o o| o o o o |o o| o}\)
Te przegródki dzielą pączki na pięć części w ilości odpowiedniej dla kolejnych policjantów. W tym przypadku \(\displaystyle{ 3-2-4-2-1}\)
2. Wskazówka
Ten sposób liczenia rozróżnia wszystkie osoby w komisji a nie jest to zgodne z treścią zadania ponieważ rozróżnieni są przewodniczący, zastępca i sekretarz, ale nierozróżnieni są dwaj członkowie.
1. Jeżeli to mają być k-elementowe kombinacje z powtórzeniami ze zbioru n-elementowego, to \(\displaystyle{ k=12}\) oraz \(\displaystyle{ n=5}\), czyli:
\(\displaystyle{ {12+5-1 \choose 12}}\) lub
\(\displaystyle{ {12+5-1 \choose 5-1}}\)
Zakładając, że to literówka, to i tak rozwiązanie nie jest poprawne, bo uwzględnia wszystkie możliwe podziały pączków bez uwzględnienia warunku, że każdy z policjantów otrzyma co najmniej jednego pączka.
Poprawna odpowiedź, to:
\(\displaystyle{ {11 \choose 4}}\)
Połóżmy te pączki w rządku na stole:
\(\displaystyle{ o o o o o o o o o o o o}\)
Teraz bierzemy cztery przegródki i umieszczamy w wybranych - spośród jedenastu - miejscach między pączkami, np. tak:
\(\displaystyle{ o o o |o o| o o o o |o o| o}\)
Te przegródki dzielą pączki na pięć części w ilości odpowiedniej dla kolejnych policjantów. W tym przypadku \(\displaystyle{ 3-2-4-2-1}\)
2. Wskazówka
Ten sposób liczenia rozróżnia wszystkie osoby w komisji a nie jest to zgodne z treścią zadania ponieważ rozróżnieni są przewodniczący, zastępca i sekretarz, ale nierozróżnieni są dwaj członkowie.
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 16:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 22 razy
Kombinatoryka - weryfikacja.
Literówka - nie 6, tylko 5.
Czyli 5 pączków wypada z rozdawania na samym początku?
A więc:
\(\displaystyle{ {12-5-1-5 \choose 5-1}?}\)
Czyli 5 pączków wypada z rozdawania na samym początku?
A więc:
\(\displaystyle{ {12-5-1-5 \choose 5-1}?}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Kombinatoryka - weryfikacja.
Można też tak zrobić jak piszesz tzn. dajemy każdemu jednego pączka i pozostałe siedem dzielimy dowolnie (kombinacje z powtórzeniami), czyli wszystkich możliwości jest:
\(\displaystyle{ {(12-5)+5-1 \choose 5-1}}\)
(przy piątce ma być plus a nie minus)
\(\displaystyle{ {(12-5)+5-1 \choose 5-1}}\)
(przy piątce ma być plus a nie minus)
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 16:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 22 razy
Kombinatoryka - weryfikacja.
Odnośnie 2.
Czy to będzie tak:
\(\displaystyle{ {12 \choose 5}+ {5 \choose 2}?}\)
Czy to będzie tak:
\(\displaystyle{ {12 \choose 5}+ {5 \choose 2}?}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Kombinatoryka - weryfikacja.
A skąd taki pomysł?
Czy możesz opisać swój tok myślenia odzwierciedlający powyższy zapis, bo wygląda mi to trochę na zgadywanie?
Czy możesz opisać swój tok myślenia odzwierciedlający powyższy zapis, bo wygląda mi to trochę na zgadywanie?
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Kombinatoryka - weryfikacja.
Przewodniczącego wybierasz na \(\displaystyle{ 12}\) sposobów.
Zastępcę na \(\displaystyle{ 11}\) sposobów.
Sekretarza na \(\displaystyle{ 10}\) sposobów.
Ostat6nich dwóch wybieramy na \(\displaystyle{ \binom{9}{2}}\) sposobów.
Ostatecznie:
\(\displaystyle{ 12\cdot 11\cdot 10 \cdot \binom{9}{2}}\)
Zastępcę na \(\displaystyle{ 11}\) sposobów.
Sekretarza na \(\displaystyle{ 10}\) sposobów.
Ostat6nich dwóch wybieramy na \(\displaystyle{ \binom{9}{2}}\) sposobów.
Ostatecznie:
\(\displaystyle{ 12\cdot 11\cdot 10 \cdot \binom{9}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 1 lis 2012, o 16:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 22 razy
Kombinatoryka - weryfikacja.
Dzięki Pyzol. Jak za rączkę się poprowadzi człowieka, to dopiero otwierają się bramy zrozumienia ...