Cześć : )
Jak określić ostatnie dwie cyfry liczby \(\displaystyle{ 2^{2016}}\) . Potrafię znaleźć ostatnia, ale nie wiem jak się zabrać za przedostatnią. Twierdzenie Eulera tu nie działa bo \(\displaystyle{ NWD(2,2016) \neq 1}\).
Proszę o pomoc i z góry dziękuję za odpowiedzi : )
ostatnie 2 cyfry
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
ostatnie 2 cyfry
Metodą prób i błędów bez twierdzeń:
\(\displaystyle{ 2^{20}=1\ 048\ 576\equiv 76 \mod 100\\
2^{20}\cdot 2^2\equiv 76\cdot 2^2=304\equiv 4\mod 100}\)
czyli
\(\displaystyle{ 2^{22}\equiv 2^2 \mod 100}\).
Wszystko bez kalkulatora.
Okres jest równy 20, więc
\(\displaystyle{ 2^{2016}\equiv 2^{16}=65\ 536}\).
To chyba tyle.
\(\displaystyle{ 2^{20}=1\ 048\ 576\equiv 76 \mod 100\\
2^{20}\cdot 2^2\equiv 76\cdot 2^2=304\equiv 4\mod 100}\)
czyli
\(\displaystyle{ 2^{22}\equiv 2^2 \mod 100}\).
Wszystko bez kalkulatora.
Okres jest równy 20, więc
\(\displaystyle{ 2^{2016}\equiv 2^{16}=65\ 536}\).
To chyba tyle.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
ostatnie 2 cyfry
Dwie ostatnie cyfry liczby \(\displaystyle{ 2^2}\) są takie same jak dwie ostatnie cyfry liczby \(\displaystyle{ 2^{22}}\). Więc jak zacznę mnożyć \(\displaystyle{ 2^{22}}\) to tak naprawdę jakbym mnożył \(\displaystyle{ 2^2}\), gdyż interesują mnie tylko dwie ostatnie cyfry.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy