macierz 3 równania

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
zabkaga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 6 lut 2013, o 20:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

macierz 3 równania

Post autor: zabkaga »

\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=a \\ ax-y=1\\2x+y=4 \end{cases}}\)


Bardzo proszę o rozwiązanie. Będę wdzięczna za poświęcony czas. z góry dziekuję.
rafalpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2203
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 526 razy

macierz 3 równania

Post autor: rafalpw »

Najpierw rozważ przypadek \(\displaystyle{ a=-1}\) a następnie (przy założeniu \(\displaystyle{ a \neq -1}\)) po prostu wyznacz niewiadome z dwóch pierwszych równań i zobacz, czy spełniają trzecie równanie.
zabkaga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 6 lut 2013, o 20:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

macierz 3 równania

Post autor: zabkaga »

Dziękuję ale jednak bardzo proszę o całe rozwiązanie.
ODPOWIEDZ