ostatnie trzy cyfry
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
ostatnie trzy cyfry
Cześć
Mam takie zadanie:
Znajdź ostatnie trzy cyfry liczby \(\displaystyle{ 7^{14404}}\)
Chodzi zapewne o reszte z dzielenia tej liczby przez \(\displaystyle{ 1000}\).
Jednak nie za bardzo wiem od czego wyjść. Przeczytałem gdzieś, że w tego typu zadanich przydaje się funkcja Eulera. Jednak nie rozumiem jej działania.
Proszę Was o pomoc z tym zadaniem i wytłumaczenie o co chodzi z tą funkcją
Z góry dzięki!
Mam takie zadanie:
Znajdź ostatnie trzy cyfry liczby \(\displaystyle{ 7^{14404}}\)
Chodzi zapewne o reszte z dzielenia tej liczby przez \(\displaystyle{ 1000}\).
Jednak nie za bardzo wiem od czego wyjść. Przeczytałem gdzieś, że w tego typu zadanich przydaje się funkcja Eulera. Jednak nie rozumiem jej działania.
Proszę Was o pomoc z tym zadaniem i wytłumaczenie o co chodzi z tą funkcją
Z góry dzięki!
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
ostatnie trzy cyfry
Nie wiem, jak funkcja Eulera może pomóc, ale można posłużyć się operacją modulo:
\(\displaystyle{ 7^4\equiv 401 \mod 1000}\)
I dalej łatwo wyznacza się:
\(\displaystyle{ 7^8\equiv 801 \mod 1000}\)
\(\displaystyle{ 7^{16} \equiv 601 \mod 1000}\)
\(\displaystyle{ 7^{24} \equiv 401\mod 1000}\)
I mamy zapętlanie się reszt.
\(\displaystyle{ 7^4\equiv 401 \mod 1000}\)
I dalej łatwo wyznacza się:
\(\displaystyle{ 7^8\equiv 801 \mod 1000}\)
\(\displaystyle{ 7^{16} \equiv 601 \mod 1000}\)
\(\displaystyle{ 7^{24} \equiv 401\mod 1000}\)
I mamy zapętlanie się reszt.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
ostatnie trzy cyfry
yorgin, skąd wiesz jaka jest reszta z dzielenia dla \(\displaystyle{ 7^{16}}\) i tak dalej? Może czegoś nie umiem. Przyznam, że miałem z tego tylko jedne ćwiczenia. Wyjaśniłbyś mi trochę więcej ? : )
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
ostatnie trzy cyfry
Wiesz jak działa operacja modulo? Na niej wszystko bazuje.
Wiem, że \(\displaystyle{ 7^4\equiv 401\mod 1000}\)
więc
\(\displaystyle{ (7^4)^2\equiv (401)^2\mod 1000}\)
a to ostatnie jest równe \(\displaystyle{ 160801}\) więc mam
\(\displaystyle{ 7^8\equiv 801\mod 1000}\)
itd
Wiem, że \(\displaystyle{ 7^4\equiv 401\mod 1000}\)
więc
\(\displaystyle{ (7^4)^2\equiv (401)^2\mod 1000}\)
a to ostatnie jest równe \(\displaystyle{ 160801}\) więc mam
\(\displaystyle{ 7^8\equiv 801\mod 1000}\)
itd
Ostatnio zmieniony 9 mar 2013, o 14:52 przez yorgin, łącznie zmieniany 2 razy.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
ostatnie trzy cyfry
yorgin, czyli bierzesz kalkulator w ręke i to liczysz tak?. Czyli musisz policzyć najpierw ile to jest \(\displaystyle{ 7^4}\) potem \(\displaystyle{ 7^8 , 7^{16} , 7^{24}}\) i na dobra sprawe jeszcze \(\displaystyle{ 7^{32}}\) żeby zobaczyć, że te reszty powtarzają się cyklicznie. A co byś zrobił gdybyś nie miał kalkulatora? Bo ja mam tak to właśnie zrobić : )
-- 9 mar 2013, o 14:38 --
I błąd mały Ci się chyba wkradł : )
-- 9 mar 2013, o 14:48 --
yorgin, tutaj:
\(\displaystyle{ (7^2)^2\equiv (401)^2\mod 1000}\)
Powinno być:
\(\displaystyle{ (7^4)^2\equiv (401)^2\mod 1000}\)
Ale to takie tam estetyczne poprawki : )
-- 9 mar 2013, o 14:38 --
I błąd mały Ci się chyba wkradł : )
-- 9 mar 2013, o 14:48 --
yorgin, tutaj:
\(\displaystyle{ (7^2)^2\equiv (401)^2\mod 1000}\)
Powinno być:
\(\displaystyle{ (7^4)^2\equiv (401)^2\mod 1000}\)
Ale to takie tam estetyczne poprawki : )
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
ostatnie trzy cyfry
Okej, babole poprawione. Tak to jest, jak się człowiek spieszył na obiad
W tym zadaniu oczywiście bez kalkulatora wszystko da się bardzo łatwo policzyć.
\(\displaystyle{ 7^4=2401}\)
i to liczy się w kilka sekund.
Mamy więc
\(\displaystyle{ 7^4\equiv 401\mod 1000}\)
Teraz podnosimy obie strony do kwadratu
\(\displaystyle{ 7^8\equiv 401^2\mod 1000}\)
Zauważ, że ja wcale nie liczę \(\displaystyle{ 7^8}\), tylko resztę z dzelenia przez \(\displaystyle{ 1000}\).
Łatwo też bez kalkulatora policzyć, że \(\displaystyle{ 401^2=160801}\).
A więc
\(\displaystyle{ 7^8\equiv 801\mod 1000}\)
Znów podnosimy do kwadratu i skracamy modulo \(\displaystyle{ 1000}\), wychodzi
\(\displaystyle{ 7^{16}\equiv 601\mod 1000}\)
Na końcu mnożę ostatnie dwie równości stronami:
\(\displaystyle{ 7^8\cdot 7^{16}\equiv 801\cdot 601\mod 1000}\)
I wychodzi
\(\displaystyle{ 7^{24}\equiv 401\mod 1000}\)
Wszystkie te rachunki dają się zrobić "pod kreską".
W tym zadaniu oczywiście bez kalkulatora wszystko da się bardzo łatwo policzyć.
\(\displaystyle{ 7^4=2401}\)
i to liczy się w kilka sekund.
Mamy więc
\(\displaystyle{ 7^4\equiv 401\mod 1000}\)
Teraz podnosimy obie strony do kwadratu
\(\displaystyle{ 7^8\equiv 401^2\mod 1000}\)
Zauważ, że ja wcale nie liczę \(\displaystyle{ 7^8}\), tylko resztę z dzelenia przez \(\displaystyle{ 1000}\).
Łatwo też bez kalkulatora policzyć, że \(\displaystyle{ 401^2=160801}\).
A więc
\(\displaystyle{ 7^8\equiv 801\mod 1000}\)
Znów podnosimy do kwadratu i skracamy modulo \(\displaystyle{ 1000}\), wychodzi
\(\displaystyle{ 7^{16}\equiv 601\mod 1000}\)
Na końcu mnożę ostatnie dwie równości stronami:
\(\displaystyle{ 7^8\cdot 7^{16}\equiv 801\cdot 601\mod 1000}\)
I wychodzi
\(\displaystyle{ 7^{24}\equiv 401\mod 1000}\)
Wszystkie te rachunki dają się zrobić "pod kreską".
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
ostatnie trzy cyfry
Można też tak:
Z dostajemy, że:
\(\displaystyle{ 7^{\phi (1000)}\equiv 1 \pmod{1000}}\)
Ponieważ:
\(\displaystyle{ \phi (1000) = 1000 \cdot \left( 1-\frac 12\right) \cdot \left( 1- \frac 15\right) =400}\)
więc mamy:
\(\displaystyle{ 7^{400}\equiv 1 \pmod{1000}}\)
a po podniesieniu do \(\displaystyle{ 36}\)-tej potęgi:
\(\displaystyle{ 7^{14400}\equiv 1 \pmod{1000}}\)
czyli po pomnożeniu stronami przez \(\displaystyle{ 7^4}\):
\(\displaystyle{ 7^{14404}\equiv 7^4=2401 \equiv 401 \pmod{1000}}\)
Q.
Z dostajemy, że:
\(\displaystyle{ 7^{\phi (1000)}\equiv 1 \pmod{1000}}\)
Ponieważ:
\(\displaystyle{ \phi (1000) = 1000 \cdot \left( 1-\frac 12\right) \cdot \left( 1- \frac 15\right) =400}\)
więc mamy:
\(\displaystyle{ 7^{400}\equiv 1 \pmod{1000}}\)
a po podniesieniu do \(\displaystyle{ 36}\)-tej potęgi:
\(\displaystyle{ 7^{14400}\equiv 1 \pmod{1000}}\)
czyli po pomnożeniu stronami przez \(\displaystyle{ 7^4}\):
\(\displaystyle{ 7^{14404}\equiv 7^4=2401 \equiv 401 \pmod{1000}}\)
Q.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
ostatnie trzy cyfry
Qń, ja patrzyłem tylko na funkcję Eulera, zapomniawszy o twierdzeniu Eulera, być może dlatego, że moja wiedza z reguły ogranicza się do własności kongruencji, a twierdzeń z reguły nie pamiętam.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
ostatnie trzy cyfry
yorgin, super wielkie dziękie dla Ciebie! Kłaniam się! : )
Qń, wyjaśniłbyś mi o co dokładnie chodzi z tą funkcją ? Czemu tak to liczysz?
Qń, wyjaśniłbyś mi o co dokładnie chodzi z tą funkcją ? Czemu tak to liczysz?
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
ostatnie trzy cyfry
Qń, własnie czytam i już rozumiem. Jednak mam problem z ustaleniem czynników pierwszych. Chodzi o to, że każda liczbę mogę zapisać jako iloczyn liczb pierwszych? I te własnię liczby pierwsze, czasami z potęgami to są te czynniki właśnie?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
ostatnie trzy cyfry
Z twierdzenia o rozkładzie każda liczba całkowita jest odpowiedniej postaci - iloczyn pewnej liczby liczb pierwszych wraz z ich potęgami.
\(\displaystyle{ 1000}\) rozkłada się bardzo łatwo:
\(\displaystyle{ 1000=10^3=(2\cdot 5)^3=2^3\cdot 5^3}\)
i już masz rozkład + podstawkę pod twierdzenie.
\(\displaystyle{ 1000}\) rozkłada się bardzo łatwo:
\(\displaystyle{ 1000=10^3=(2\cdot 5)^3=2^3\cdot 5^3}\)
i już masz rozkład + podstawkę pod twierdzenie.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
ostatnie trzy cyfry
yorgin, super Wam dziękuję : ) I sama funkcja Eulera mówi ile jest liczb mniejszych od danej, które są z nią względnie pierwsze, tak?