Rachunek prawdopodobieństwa

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
aina1000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 28 lis 2006, o 21:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

Rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: aina1000 »

1.Oblicz prawdopodobieństwo, że losując jedną liczbę spośród licz pięciocyfrowych będzie to liczba, w której żadna cyfra sie nie powtórzy.

2. W urnie U1znajdują sie 3 kule białe i 7 czarnyvh, a w urnie U2 6 białych i 4 czarne. Rzucamy kostką do gry. Jeżeli wypadnie nie mniej niż 5 oczek, to losujemy kulę z U2, a w przeciwnym przypadku z urny drugiej. Po wylosowaniu kuli dosypujemy do niej trzy kule tego samego koloru, a następnie z tej samej urny losujemy jedną kulę. Oblicz prawdopodobieństwo, że będzie to kula czarna.
Ostatnio zmieniony 30 mar 2007, o 13:50 przez aina1000, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: ariadna »

Popraw temat na regulaminowy.

1)
Wszystkich pięciocyfrowych:
9*10*10*10*10
Pięciocyfrowych niepowtarzających:
9*9*8*7*6
aina1000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 28 lis 2006, o 21:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

Rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: aina1000 »

czyli skoro losujemy jedną liczbę to prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ \frac {1}{27216}}\) ?
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Rachunek prawdopodobieństwa

Post autor: ariadna »

\(\displaystyle{ P(A)=\frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}}=\frac{9\cdot{9}\cdot{8}\cdot{7}\cdot{6}}{9\cdot{10^{4}}}=0,3024}\)
ODPOWIEDZ