Uproszczenie wyrażenia

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
placky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 30 paź 2012, o 00:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 2 razy

Uproszczenie wyrażenia

Post autor: placky »

Ma ktoś pomysł jak uprościć takie wyrażenie?

\(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{6} {7 \choose i} ^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 4 mar 2013, o 20:31 przez placky, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Uproszczenie wyrażenia

Post autor: yorgin »

Jest taki wzór, z którego możesz skorzystać:

\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^n { n \choose k}^2 = {2n \choose n}}\)
placky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 30 paź 2012, o 00:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 2 razy

Uproszczenie wyrażenia

Post autor: placky »

Tak, zastanawiałem się nad nim, ale nie możemy skreślić 7 wierszy i 7 kolumn, bo taka operacja nie daje nam minora. Wyrażenie nie pasuje do tego wzoru \(\displaystyle{ 6 \neq 7}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Uproszczenie wyrażenia

Post autor: yorgin »

Pasuje, jak się doda i odejmie brakujący składnik.
placky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 30 paź 2012, o 00:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 2 razy

Uproszczenie wyrażenia

Post autor: placky »

Faktycznie, dziękuję
ODPOWIEDZ