W pewnym klubie jest \(\displaystyle{ 10}\) osób grających w szachy i \(\displaystyle{ 15}\) w brydża. Spośród nich \(\displaystyle{ 6}\) gra w obie te gry. Ile osób jest w tym klubie ?
Ja rozwiązałem to tak:
\(\displaystyle{ 10 + 15 - 6 = 19}\)
Dobrze jest ?
W pewnym klubie jest 10 osób... (sprawdzenie rozwiązania)
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
W pewnym klubie jest 10 osób... (sprawdzenie rozwiązania)
Witam, miałem na zaliczeniu podobne zadanie, mianowicie takie:
W \(\displaystyle{ 20}\) osobowej grupie \(\displaystyle{ 15}\) osób uczy się matemtyki, a \(\displaystyle{ 17}\) informatyki. Ile osób uczy się dwóch przedmiotów ?:
\(\displaystyle{ 17 + 15 - 20 = 12}\)
Mi się wydaje że dobrze, inaczej chyba nie można by było tego rozwiązać. A wy co myslicie ?.
Pozdrawiam
W \(\displaystyle{ 20}\) osobowej grupie \(\displaystyle{ 15}\) osób uczy się matemtyki, a \(\displaystyle{ 17}\) informatyki. Ile osób uczy się dwóch przedmiotów ?:
\(\displaystyle{ 17 + 15 - 20 = 12}\)
Mi się wydaje że dobrze, inaczej chyba nie można by było tego rozwiązać. A wy co myslicie ?.
Pozdrawiam