Ile można ułożyć bukietów złożonych z 9 kwiatów....

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
przemotco
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 22 lut 2013, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Ile można ułożyć bukietów złożonych z 9 kwiatów....

Post autor: przemotco »

Ile można ułożyć bukietów złożonych z 9 kwiatów, mając do dyspozycji 4 gatunki kwiatów ?.

Ja bym to zrobił tak: (ale nie jestem pewien czy dobrze, prosiłbym o poprawienie jesli będzie błędnie).

\(\displaystyle{ {4 + 9 - 1\choose 9!} = \frac{12!}{9!(9-4)!} = \frac{5! \cdot 6 \cdot 7 \cdot 8 \cdot 9 \cdot 10 \cdot 11 \cdot 12}{362880 \cdot 5!} = \frac{3991680}{362880} = 12 }}\)

dwie wartości 5! oczywiscie skróciłem
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Ile można ułożyć bukietów złożonych z 9 kwiatów....

Post autor: pyzol »

Źle korzystasz, ze wzoru:
\(\displaystyle{ \frac{12!}{9!3!}=\frac{10\cdot 11\cdot 12}{6}}\)
przemotco
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 22 lut 2013, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Ile można ułożyć bukietów złożonych z 9 kwiatów....

Post autor: przemotco »

Dzięki za pomoc, to jak poznać z którego wzoru korzystać ?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Ile można ułożyć bukietów złożonych z 9 kwiatów....

Post autor: yorgin »

przemotco pisze:\(\displaystyle{ {4 + 9 - 1\choose 9!}}\)
Powinno być

\(\displaystyle{ {4+9-1\choose 9}}\)

Jaki wzór? Przecież to jest symbol Newtona.
przemotco
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 22 lut 2013, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Ile można ułożyć bukietów złożonych z 9 kwiatów....

Post autor: przemotco »

Czekaj masz rację mi się coś pomyliło, napisałeś że źle korzystam ze wzoru, ja myślałem że zamiast tego:

\(\displaystyle{ {n + k - 1\choose k}}\)

ma być ten:

\(\displaystyle{ {n + k - 1\choose k - 1}}\)

a ja zrobiłem błąd w:

\(\displaystyle{ \frac{12!}{9!(9-4)!}}\)

powinno być

\(\displaystyle{ \frac{12!}{9!(12-9)!}}\)
ODPOWIEDZ