elementy kombinatoryki

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
viki90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 168
Rejestracja: 22 lut 2013, o 16:05
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 32 razy

elementy kombinatoryki

Post autor: viki90 »

Ile jest liczb czterocyfrowych zbudowanych z cyfr \(\displaystyle{ 1,2,3,4,5}\)?
\(\displaystyle{ 5^{4}}\)
a jeśli cyfry nie mogą się powtarzać to w odp. \(\displaystyle{ 5 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 2}\) dlaczego???
Ostatnio zmieniony 24 lut 2013, o 12:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

elementy kombinatoryki

Post autor: yorgin »

W pierwszym przypadku masz wariacje z powtórzeniami, a w drugim wariacje bez powtórzeń.
ODPOWIEDZ