Mamy do dyspozycji cztery rodzaje owoców: jabłka, gruszki, morele i pomarańcze. Tworzymy paczki po 5 owoców w każdej.
Ile różnych paczek możemy otrzymać w ten sposób?
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania,
po pierwsze to ja nawet dobrze nie rozumiem jego treści,
chodzi o zdanie:
Tworzymy paczki po 5 owoców w każdej.
- w każdej paczce ma być 5 owoców z jednego gatunku ?, czy jak ?.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.
Mamy do dyspozycji cztery rodzaje owoców....
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Mamy do dyspozycji cztery rodzaje owoców....
Nie do paczki wrzucasz dowolne owoce byle było ich pięć. I na przykład kilka różnych paczek to:
jabłko, gruszka, morela, dwie pomarańcze
3 jabłka, 2 gruszki
5 moreli
jabłko, gruszka, morela, dwie pomarańcze
3 jabłka, 2 gruszki
5 moreli
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Mamy do dyspozycji cztery rodzaje owoców....
Mamy 5-elementowe kombinacje z powtórzeniami zbioru 4-elementowego, więc ze wzoru otrzymujemy \(\displaystyle{ {4+5-1\choose5}}\) możliwości.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
Mamy do dyspozycji cztery rodzaje owoców....
dzięki za odpowiedź, a tam na dole nie powinno być \(\displaystyle{ 5 - 1}\) ?, to w takim razie wyszło by 2 możliwości ?, czy ile ?
Kolega wyżej korzystał z tego wzoru:
\(\displaystyle{ {N + K - 1 \choose K - 1}}\)
tak ?.
Pozdrawiam
Kolega wyżej korzystał z tego wzoru:
\(\displaystyle{ {N + K - 1 \choose K - 1}}\)
tak ?.
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
Mamy do dyspozycji cztery rodzaje owoców....
Aha to dzięki za sprostowanie
więc całość obliczenia powinna wyglądać tak ?:
\(\displaystyle{ {N \choose K} = \frac{N!}{K!(N-K)!}}\)
\(\displaystyle{ {4+5-1\choose5} = {8 \choose 5} = \frac{8!}{5!(8-5)!} = \frac{3! \cdot 4 \cdot 5 \cdot 6 \cdot 7 \cdot 8}{120 \cdot 3!} = \frac{6720}{120} = 56}\)
więc całość obliczenia powinna wyglądać tak ?:
\(\displaystyle{ {N \choose K} = \frac{N!}{K!(N-K)!}}\)
\(\displaystyle{ {4+5-1\choose5} = {8 \choose 5} = \frac{8!}{5!(8-5)!} = \frac{3! \cdot 4 \cdot 5 \cdot 6 \cdot 7 \cdot 8}{120 \cdot 3!} = \frac{6720}{120} = 56}\)