Ile słów 11 literowych (z sensem i bez), można ułożyć ze słowa MISSISSIPPI ?.
Ja pomyśłałem że obliczyć można to tak: (ale nie jestem pewien).
mamy 4 S
mamy 4 I
mamy 2 P
orz 1 M
więc,\(\displaystyle{ 4 \cdot 4 \cdot 2 \cdot 1 = 32}\) (wydaje mi się że gdzieś widziałem takie rozwiązanie zadania, ale teraz nie mogę go znaleźć.
Pozdrawiam i czekam na waszą pomoc i sugestię.
Ile można ułożyć 11 literowych słów (MISSISSIPI)
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
Ile można ułożyć 11 literowych słów (MISSISSIPI)
Ostatnio zmieniony 22 lut 2013, o 17:29 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] . Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Ile można ułożyć 11 literowych słów (MISSISSIPI)
Jakbyś miał \(\displaystyle{ 11}\) różnych liter, to byłoby ich \(\displaystyle{ 11!}\).
Ale litery się powtarzają więc dzielimy:
\(\displaystyle{ \frac{11!}{4!\cdot 4! \cdot 2! \cdot 1!}}\)
Ale litery się powtarzają więc dzielimy:
\(\displaystyle{ \frac{11!}{4!\cdot 4! \cdot 2! \cdot 1!}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 939
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 228 razy
Ile można ułożyć 11 literowych słów (MISSISSIPI)
Trzeba wybrać \(\displaystyle{ 4}\) miejsca na których będą stały litery \(\displaystyle{ S}\), potem następne \(\displaystyle{ 4}\) na \(\displaystyle{ I}\) itd.
Czyli będzie \(\displaystyle{ {11 \choose 4} \cdot {7 \choose 4} \cdot {3 \choose 2} \cdot {1 \choose 1}}\)
Jak się to poskraca to też wyjdzie to samo co post wyżej.
Czyli będzie \(\displaystyle{ {11 \choose 4} \cdot {7 \choose 4} \cdot {3 \choose 2} \cdot {1 \choose 1}}\)
Jak się to poskraca to też wyjdzie to samo co post wyżej.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Ile można ułożyć 11 literowych słów (MISSISSIPI)
A to wszystko można skwitować symbolem multimianowym:
\(\displaystyle{ {11\choose 4,4,2,1}=\frac{11!}{4!\cdot 4!\cdot 2!\cdot 1!}={11\choose 7}{7\choose 3}{3\choose 1}{1\choose 1}}\)
\(\displaystyle{ {11\choose 4,4,2,1}=\frac{11!}{4!\cdot 4!\cdot 2!\cdot 1!}={11\choose 7}{7\choose 3}{3\choose 1}{1\choose 1}}\)