elementy kombinatoryki
-
- Użytkownik
- Posty: 168
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 16:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 32 razy
elementy kombinatoryki
Ile jest liczb 3-cyforywch składających się z cyfr (1-8).
a) jeśli te liczby się powtarzają
b) żadna z liczb nie może się powtórzyć?
a) jeśli te liczby się powtarzają
b) żadna z liczb nie może się powtórzyć?
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
elementy kombinatoryki
Nie widzę różnicy między obydwoma punktami. Liczb \(\displaystyle{ 3}\)-cyfrowych, do których zapisania w systemie dziesiętnym wystarcza użycie cyfr od \(\displaystyle{ 1}\) do \(\displaystyle{ 8}\), jest \(\displaystyle{ 8^3}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 168
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 16:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 32 razy
elementy kombinatoryki
Czy jeśli nie mogą się powtórzyć należy użyć wariacji bez powtórzeń??? Chyba nie może być to samo??
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
elementy kombinatoryki
Chcemy obliczyć moc zbioru tych liczb trzycyfrowych, w których nie występuje cyfra \(\displaystyle{ 0}\) ani \(\displaystyle{ 9}\). Nie bardzo rozumiem, co miałoby oznaczać powtarzanie się tych liczb. Moc zbioru \(\displaystyle{ \{1,2,3\}}\) jest taka sama jak moc zbioru \(\displaystyle{ \{1,2,1,3,2,1,3,2,1,2\}}\), bo jest to ten sam zbiór. Podobnie jeśli w szukanym zbiorze wpiszesz jedną liczbę kilka razy, to liczba elementów zbioru będzie taka sama, jak była.
-
- Użytkownik
- Posty: 168
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 16:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 32 razy
elementy kombinatoryki
a jeśli chcę ułożyć 3-cyfrową cyfrę składającą się z elementów (0-9)?
To będzie \(\displaystyle{ 10^{3}}\) ?
To będzie \(\displaystyle{ 10^{3}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 17:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
elementy kombinatoryki
Do powyższego przykładu powinno być \(\displaystyle{ 9 \cdot 10 \cdot 10}\)
na wstepie jest \(\displaystyle{ 9}\) dlatego że, na początku liczby trzycyfrowej nie może być zera dlatego wtedy mamy \(\displaystyle{ 9}\) cyfr,
na drugim miejscu i trzecim już zero może być i wtedy razem z zerem mamy \(\displaystyle{ 10}\) cyfr.
(jeśli są jakieś błędy w składni to przepraszam ponieważ pisze z komórki).
Pozdrawiam
na wstepie jest \(\displaystyle{ 9}\) dlatego że, na początku liczby trzycyfrowej nie może być zera dlatego wtedy mamy \(\displaystyle{ 9}\) cyfr,
na drugim miejscu i trzecim już zero może być i wtedy razem z zerem mamy \(\displaystyle{ 10}\) cyfr.
(jeśli są jakieś błędy w składni to przepraszam ponieważ pisze z komórki).
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 24 lut 2013, o 12:26 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 168
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 16:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 32 razy
elementy kombinatoryki
a jeśli cyfry nie mogą się powtarzać to czy będzie:
9*9*8 ?
9 bo 0 nie może być na początku
9 bo pierwsza cyfra została już wykorzystana
8 bo 2 cyfry zostały już wykorzystane
czy dobrze?-- 24 lut 2013, o 12:48 --Ile jest liczb 3-cyforywch składających się z cyfr (1-8).
b) żadna z liczb nie może się powtórzyć?
to czy będzie 8*7*6 ?
9*9*8 ?
9 bo 0 nie może być na początku
9 bo pierwsza cyfra została już wykorzystana
8 bo 2 cyfry zostały już wykorzystane
czy dobrze?-- 24 lut 2013, o 12:48 --Ile jest liczb 3-cyforywch składających się z cyfr (1-8).
b) żadna z liczb nie może się powtórzyć?
to czy będzie 8*7*6 ?