Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
-
kibic2503
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 27 paź 2010, o 18:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puławy
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 3 razy
Post
autor: kibic2503 »
Witam, zadanie wydaje się proste ale jakoś nie jestem do końca go pewny. Proszę o sprawdzenie
Zad:
Z talii 52 kart losujemy 4. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że wszystkie będą innego koloru?
Rozw:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}= {52 \choose 4}=270725}\)
\(\displaystyle{ A= {13 \choose 1} {13 \choose 1} {13 \choose 1} {13 \choose 1}= 13^{4}=28561}\)
\(\displaystyle{ P(A) \approx 0,10}\)
-
kibic2503
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 27 paź 2010, o 18:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puławy
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 3 razy
Post
autor: kibic2503 »
Miło. Dzięki za szybką odpowiedź.