Surjekcja zbioru X na Y
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 19 lut 2012, o 14:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 23 razy
Surjekcja zbioru X na Y
Wyznaczyć liczbę surjekcji ze zbioru \(\displaystyle{ X =\{ 1; 2; 3; 4; 5; 6; 7 \}}\) na zbiór \(\displaystyle{ Y = \{1; 2; 3\}}\).
Czytałem teorię oraz patrzyłem rozwiązania surjekcji, ale nadal nie rozumiem. Mógł by ktoś rozjaśnić?
\(\displaystyle{ X \rightarrow Y}\)
Czytałem teorię oraz patrzyłem rozwiązania surjekcji, ale nadal nie rozumiem. Mógł by ktoś rozjaśnić?
\(\displaystyle{ X \rightarrow Y}\)
Ostatnio zmieniony 19 lut 2013, o 11:39 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 2203
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 526 razy
Surjekcja zbioru X na Y
Chodzi o to:
Ile będzie funkcji \(\displaystyle{ f:X \rightarrow Y}\) , których zbiorem wartości będzie cały zbiór \(\displaystyle{ Y}\) ?
Ile będzie funkcji \(\displaystyle{ f:X \rightarrow Y}\) , których zbiorem wartości będzie cały zbiór \(\displaystyle{ Y}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 2203
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 526 razy
Surjekcja zbioru X na Y
Ojej, nie zrozumiałeś mnie.
Wyznaczyć liczbę surjekcji ze zbioru \(\displaystyle{ X =\{1; 2; 3; 4; 5; 6; 7\}}\) na zbiór \(\displaystyle{ Y = \{1; 2; 3\}}\) \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\) Wyznaczyć liczbę funkcji \(\displaystyle{ X \rightarrow Y}\) , których zbiorem wartości jest cały zbiór \(\displaystyle{ Y}\).
Wyznaczyć liczbę surjekcji ze zbioru \(\displaystyle{ X =\{1; 2; 3; 4; 5; 6; 7\}}\) na zbiór \(\displaystyle{ Y = \{1; 2; 3\}}\) \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\) Wyznaczyć liczbę funkcji \(\displaystyle{ X \rightarrow Y}\) , których zbiorem wartości jest cały zbiór \(\displaystyle{ Y}\).
Ostatnio zmieniony 7 gru 2013, o 16:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nawiasy klamrowe to \{, \}.
Powód: Nawiasy klamrowe to \{, \}.
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 19 lut 2012, o 14:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 23 razy
Surjekcja zbioru X na Y
Dla każdego \(\displaystyle{ X}\) są 3 wartości \(\displaystyle{ Y}\) czyli \(\displaystyle{ 3 \times 3 \times 3 \times 3 \times 3 \times 3 \times 3= 3 ^{7}}\)
Takie coś?
Takie coś?
Ostatnio zmieniony 19 lut 2013, o 11:29 przez Honzik18, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2203
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 526 razy
Surjekcja zbioru X na Y
Tak nie może być, bo wtedy dopuszczasz sytuację, w której zbiorem wartości jest tylko jedna liczba.
Ostatnio zmieniony 7 gru 2013, o 16:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 19 lut 2012, o 14:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 23 razy
Surjekcja zbioru X na Y
Hmm nie za bardzo rozumiem, \(\displaystyle{ 3 ^{7 \cdot 3}}\) ?
Ostatnio zmieniony 7 gru 2013, o 16:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 2203
- Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 526 razy
Surjekcja zbioru X na Y
Najpierw wybierasz trzy liczby ze zbioru \(\displaystyle{ X}\) , którym się przyporządkuje trzy liczby ze zbioru \(\displaystyle{ Y}\) (trzeba uwzględnić wszystkie kombinacje), a pozostałe liczby ze zbioru \(\displaystyle{ X}\) można przyporządkować dowolnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 19 lut 2012, o 14:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 23 razy
Surjekcja zbioru X na Y
Niestety nie rozumiem, jeszcze prowadzącego zapytam, może mi wytłumaczy -- 19 lut 2013, o 12:13 --Edit Czy może prawidłowa odpowiedź to 1806 surjekcji?
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Surjekcja zbioru X na Y
Do wyznaczenia liczby surjekcji ze zbioru skończonego w zbiór skończony korzysta się z zasady włączeń i wyłączeń. Oznaczmy:
\(\displaystyle{ A_n=\left\{f\in Y^X:\ n\notin f(X)\right\}}\)
Wówczas \(\displaystyle{ A_1\cup A_2\cup A_3}\) to zbiór wszystkich funkcji z \(\displaystyle{ X}\) w \(\displaystyle{ Y}\), które surjekcjami nie są.
Teraz korzystamy z zasady włączeń i wyłączeń:
\(\displaystyle{ |A_1\cup A_2\cup A_3|=|A_1|+|A_2|+|A_3|-|A_1\cap A_2|-|A_2\cap A_3|-|A_1\cap A_3|+|A_1\cap A_2\cap A_3|=3\cdot2^7-3}\)
Aby uzyskać liczbę wszystkich surjekcji, musimy odjąć wynik od liczby wszystkich funkcji z \(\displaystyle{ X}\) w \(\displaystyle{ Y}\).
\(\displaystyle{ 3^7-3\cdot2^7+3=1806}\)-- 7 grudnia 2013, 16:32 --
\(\displaystyle{ A_n=\left\{f\in Y^X:\ n\notin f(X)\right\}}\)
Wówczas \(\displaystyle{ A_1\cup A_2\cup A_3}\) to zbiór wszystkich funkcji z \(\displaystyle{ X}\) w \(\displaystyle{ Y}\), które surjekcjami nie są.
Teraz korzystamy z zasady włączeń i wyłączeń:
\(\displaystyle{ |A_1\cup A_2\cup A_3|=|A_1|+|A_2|+|A_3|-|A_1\cap A_2|-|A_2\cap A_3|-|A_1\cap A_3|+|A_1\cap A_2\cap A_3|=3\cdot2^7-3}\)
Aby uzyskać liczbę wszystkich surjekcji, musimy odjąć wynik od liczby wszystkich funkcji z \(\displaystyle{ X}\) w \(\displaystyle{ Y}\).
\(\displaystyle{ 3^7-3\cdot2^7+3=1806}\)-- 7 grudnia 2013, 16:32 --
Taki sposób liczenia nie zadziała. Sytuacje będą się powtarzać.rafalpw pisze:Najpierw wybierasz trzy liczby ze zbioru \(\displaystyle{ X}\) , którym się przyporządkuje trzy liczby ze zbioru \(\displaystyle{ Y}\) (trzeba uwzględnić wszystkie kombinacje), a pozostałe liczby ze zbioru \(\displaystyle{ X}\) można przyporządkować dowolnie.